Legendák nyomában a The Dire Straits Experience

A legendás Dire Straits dalok, az ikonikus zenekar öröksége 2019. április 4-én (20:00) újra élőben csendül fel a The Dire Straits Experience előadásában, a Papp László Budapest Sportarénában. Mark Knopfler legendás csapata egyébként 41 éve vonult a Basing Street stúdióba, hogy rögzítse első korongját, a Dire Straits-et.

Negyven év telt el azóta, hogy a rádiókban világszerte először felcsendültek a Sultans of Swing kezdő sorai. Ma már tudjuk, hogy csak a legnagyobbakhoz (Beatles, Stones, Pink Floyd, stb.) mérhető legenda, zenei univerzum született Mr. Knopfler irányításával…

A Dire Straits feloszlása óta több mint 25 év telt el, ám számos olyan kompozíciót és zeneművet hagytak hátra, amelyek a rock virágkorában születtek, ráadásul mindmáig folyamatosan növekednek lemezeladásaik: már 120 millió fölötti tartományban járnak.

A két évtizedes kihagyás után – és az az iránt jelentkező egyre növekvő igény miatt, hogy újra élőben hallhassuk a rock történetének egyik legdrámaibb zenéjét – a Dire Straits tagjai, Alan Clark, Chris White és Phil Palmer 2011-ben megalakították a The Straits zenekart a Royal Albert Hallban tartott jótékonysági koncertre. Mivel Knopfler hihetetlenül sikeres szólókarrierbe kezdett, ezért A.C. Terence Reis dalszerzőt kérte meg, hogy Knopfler távollétében legyen a zenekar frontembere. Három és fél évvel később a The Straits feloszlott, ám addigra a zenekar 25 országban, több mint 150 koncertet adott.

Később meghívást kaptak egy új-zélandi és ausztráliai koncertsorozatra is, így Chris White és Terence Reis ismét elkezdtek közösen munkálkodni, ekkor már a The Dire Straits Experience nevű formációban; az Egyesült Királyság legkiválóbb zenészei csatlakoztak hozzájuk. Csak néhány név: David Gilmour, Eric Clapton, Paul McCartney, Elton John, David Bowie, Mick Jagger, Sheryl Crow.

Chris White a ’80-as évek elejétől kezdve filmzenéket is készített a mesterrel, Mark Knopflerrel! 1985-ben csatlakozott a Dire Straitshez a rekordot döntő Brothers In Arms világturnéra. Ennek része volt a Live Aiden való fellépésük, később pedig Nelson Mandela 70. születésnapi koncertje, 1988-ban. Játszott az utolsó Dire Straits albumon is, az „On Every Street”-en, és részt vett a két éven át tartó turnén, aminek keretében az említett albumot és DVD-t rögzítették. White tehát megtapasztalhatta, hogy a közönség miként fogadta az igazi Dire Straits show-t is: „ennek a bandának – vallja – van a leghihetetlenebbül lojális rajongói bázisa!”

Chris úgy érezte, hogy az szinte lehetetlen feladat, hogy Mark Knopfler nélkül is hitelesen tudják átadni ezeket a rendkívüli dalokat. „Amikor először megkerestek, hogy hozzak össze egy zenekart, amely a Dire Straits dalait játssza az Albert Hallban, nem hittem, hogy lehetséges olyan valakit találni, aki képes átvenni Mark szerepét anélkül, hogy imposztornak hangzana. Tévedtem. Terence Reisben, azt hiszem, megtaláltuk az egyetlen személyt, aki képes úgy játszani és énekelni, mint Mark, de megtartja saját integritását és identitását. Azt hiszem, ebben rejlik annak a lényege, hogy miért olyan elfogadók a rajongók azzal kapcsolatban, amit csinálunk. Úgy hisznek Terence-ben, mint saját emberükben. Tudják, hogy nem próbál meg Mark lenni. Mark iránt érzett tisztelete miatt Terence képes őszinte módon előadni ezeket a dalokat, s ez lehetővé teszi, hogy az energiája és a tehetsége átjöjjön. Ezek nem egy letűnt időszak szolgai másolatai. Terence nélkül ez az egész egyszerűen nem működne.”

Nos, itt a lehetőség „tesztelni” a The Dire Straits Experience-t, amely igyekszik újra meg újra megközelíteni azt a szintet, ahová Knopflerrel jutott a zseniális csapat. Április 4-én, Budapesten Chris White, Terence Reis, Tim Walters, Simon Carter, John Maul, Paul Geary, Andrew Hawkins és Rob Taggartelőadásában remélhetően újra átélhetjük a Dire Straits csodáját.

Sz.Z.A.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: