Magas színvonal, kiváló borok a XIX. Egri Borvidéki Borversenyen

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló borászatok magas minőségű borai gyűltek össze az Egeri Borvidéki Borversenyen, amelyet immár 19. alkalommal rendezett az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács. Érdekesség, hogy pontosan ugyanannyi, 161 borminta került a zsűri elé, mint tavaly.

Magas színvonal, érezhető szakmai tudás és néhány igazi különlegesség jellemezte az április 23-án megrendezett, XIX. Egri Borvidéki Borversenyre érkezett bormintákat. Így foglalta össze egy mondatban a tapasztalatait Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati Szakképző Iskola igazgatója, a borverseny csúcs zsűrijének elnöke.

– Villány és Szekszárd után érkeztem az Egri Borvidékre, van összehasonlítási alapom, így nyugodtan kijelenthetem, az egri borok az ország legjobbjai közt vannak – mondta.

A szakember azt is hozzátette: a csúcs zsűri elé kerülő borok alapján – oda az öt bizottságtól azok a borok kerültek, amelyek esetében kétséges volt a pontszám, vagy az érem minősége, illetve a kategóriák legjobbjai, amelyek közül ők választották ki a győztest – kicsit szigorúnak találta a pontozást.

eger_borverseny

XIX. Egri Borvidéki Borverseny – Zsűri

– Megítélésem szerint több olyan bor is akadt, amely alig 1-2 ponttal maradt el az aranyérmes pontszámtól, de minősége alapján bőven megérdemelte volna az aranyat. Tudom, egy borverseny, színvonalát az is mutatja, hogy nem szórják két kézzel az érmeket a bírák, de egy borvidéki „saját” borversenyen a valóban szép borok igenis nyugodtan megkaphatják azt a plusz 1-2 pontot, ezzel nem szenved kárt a színvonal. Ráadásul emeli a borok és egyúttal a borvidékértékét is.

A szigorúság ellenére is szép eredmények születtek: a 161 bírált bor közül 159 érmes lett, 33 arany, 112 ezüst és 14 bronzérem. Született egy nagy aranyérem, és mivel ez egyúttal kategória győztes is volt, Champion-díjat kapott.

Pál Sándor, a rendező Egri Borvidék hegyközségi Tanácsának elnöke – maga is a csúcs zsűri tagja volt – elmondta: az idei megmérettetés is bizonyítja, hogy jó úton járnak az egri borászok, egyre több olyan bor készül Egerben, amely bárhol megállja a helyét, nem csak az országban, de nemzetközi összehasonlításban is.

– Bízom benne, hogy az itt kóstolt borok közül több is komoly eredményeket ér el majd más versenyeken, és hozhat olyan sikereket a borvidéknek, mint a legutóbbi Bordeaux-i kimagasló eredmény.

 A résztvevő borászok, borászatok száma: 31
Borminták száma: 161
Érmek száma: Nagy arany – 1, arany – 33, ezüst – 112, bronz – 14. Champion díj – 1.
Bizottságok száma 5 +1 (csúcs zsűri)

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: