Egyszerűsödik a bejelentkezés a szálláshelyeken

    A digitalizálásnak köszönhetően jelentősen egyszerűsödik a bejelentkezés a szálláshelyeken – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

    Az okmányolvasókon keresztül digitálisan rögzülnek a szálláshelykezelő szoftverekbe a vendégadatok, majd bekerülnek a titkosítással védett Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA), amely a bűnüldözést, a bűnmegelőzést, a közrendet, a közbiztonságot szolgálja majd. A rendőrség az államhatár rendje érdekében, vagy körözési eljárásokban is hasznosíthatja a rendszert – írták.

    A közlemény hangsúlyozta, hogy a VIZA kizárólag titkosított adatot fogad, és szigorúan zárt adattárként mindenki biztonságához hozzájárul. Az adatállományban kizárólag a jogszabályban meghatározott esetekben és módon végezhet keresést az erre feljogosított rendvédelmi szerv. Okmányolvasót Európa sok államában, többek Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is használnak, megkönnyítve a bejelentkezést a sokszor hosszú és fárasztó utazás után – tették hozzá.

    Magyarországon a kötelező adatszolgáltatás április 1-jén kezdődik, addig minden érintett meg fogja kapni a szükséges tájékoztatást. Az MTÜ információs honlapot is készít a VIZA-ról a szálláshely-szolgáltatók számára.

    A közlemény szerint a kormány a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában különös hangsúlyt fektet a szálláshely-szolgáltatói szektor digitalizálására, amelynek a szálláshelykezelő szoftverek bevezetésével kezdődött. Ma már minden szolgáltató ezzel kezeli az érkezéseket és távozásokat, a foglalásokat és a költéseket, így jelentősen egyszerűsödött a szálláshelyek adminisztrációja.

    Magyarország az elmúlt években is biztonságos úti cél maradt, és többek között ennek köszönheti a tavalyi rekordot, amikor 16,5 millió vendég szállt meg a belföldi szálláshelyeken. Ahhoz, hogy az ország a járvány után is a legkedveltebb turistacélpontok közé tartozzon, az MTÜ szerint a digitális érkeztetésre is szükség lesz – olvasható a közleményben.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: