Június 1-ig lehet feltölteni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását

Hétfő éjfélig lehet feltölteni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását az internetre – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában.

Az országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta: a bevallásokat az interneten kell feltölteni a rendszerbe. Hozzátette: a határidő után érkező bevallások esetében bírságot szabhatnak ki, de a hatóság vizsgálja, volt-e olyan körülmény, amely miatt a vállalkozás nem tudta időben elkészíteni a bevallását.

Bognár Lajos közölte: a felügyeleti díjat két részletben kell befizetni, július végén és a következő év január 31-éig, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megjelölt számlájára.

Felidézte: az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat 2012-ben vezették be, valamennyi, az élelmiszerláncban dolgozó vállalkozásnak nettó árbevétele egy ezrelékét kell befizetnie. Hangsúlyozta, ez nemcsak a termelésben, hanem a kereskedelemben részt vevőknek is kötelező.

Mint mondta, továbbra is egy ezrelék az alapdíj, de az élelmiszerforgalmazással foglalkozó vállalatoknál sávossá vált a díj, “500 millió forintig nullás a bevallási kötelezettség”, a fölött sávosan változik, a legnagyobb mértéke hat százalék.

Bognár Lajos úgy fogalmazott: mivel a bevallások időszaka nem zárult le, nem tudják pontosan, hogy ebből a díjból mekkora bevételre lehet számítani, de “harmincmilliárd forint körüli összegről” lehet szó.

Azt mondta, a bevételt “az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában meghatározott célok elérésére kell fordítani”. A főállatorvos kifejtette: két részre oszlik a felügyeleti díj, egy jelentős rész a kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti munkájának fedezetére, másik része a Nébih munkájának fedezetére szolgál, és 10 százalékot fejlesztésekre fordítanak.

 

2015. május 31.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: