Eszement keresztnevek – szeretetből kiszúrás

Csodálatos dolog egy gyermek születése, amely asok minden mellett a névválasztás terhét is a szülőkre rója. Egyszerű és mégis nagyon nehéz. Sokszor nincsenek is tisztában a felelősség súlyával a névválasztó szülők. Előző számunkban írtunk arról, hogy a frissített hivatalos utónévlistában már például, szinte az egész Gyűrűk ura trilógia megtalálható. Azóta sem megy ki a fejemből, hogy miért akar valaki túlságosan extrém nevet adni a gyerekének. Rengeteg szép magyar nevünk van, amely mellett bőségesen akad olyan is, amely nem mindennapi, de szépen cseng. Nincs is abban semmi különös, hogy a legtöbben olyan nevet keresnek, amely nem tartozik a mindennapiak közé. Akárhogy is, de általában egy életre szól a választás – kivéve, ha a félresikerült névadás miatt, változtat valaki. Sok olyan név van, amelynél az sem egyértelmű, hogy fiúhoz, vagy lányhoz tartozik (Fahéj, Fehér, Móka, Március).

Lehet, hogy csak én vagyok fantáziadús, de nem nevezném el példáaul Fajsz-nak (hivatalos férfinév), mert nehezen tudnám például azt mondani, elviszem sétálni a kis Fajszom, vagy kis Fajszomat… A Psziché név hallatán pedig pszichés zavarom támad. Különlegesnek találom a Keszi, Kurt, Késav, Torna neveket is, bár nem örülnék, ha bármelyiken becéznének (Keszike, Kurtóka, vagy Kurtamka, Késavacska, Tornácska), igaz nem könnyű ezen nevek helyes becézésének eltalálása sem. Sorolhatnám tovább, de visszatartom magam, mivel valószínűleg ezeket a neveket viselik is, hiszen az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékébe elsősorban olyan neveket vesznek fel, amelyeket a szülők kérnek, vagyis a legtöbb elnevezési kérelem alapján. Tehát, szinte biztos, hogy szaladgál valahol például Kolumbusz, Hófehérke, Nyeste, Cseresznye, Gyömbér…

Romániában rosszabb a helyzet, mert ott nincs hivatalos utónévajegyzék, így a gonosz szülők is zöld utat kapnak a választáshoz. A tavalyi román statisztikai évkönyv tanúsága szerint, vannak is top extrém gonosz szülők. A Stoplámpa (Semafor) és Patika (Farmacia) nevet csak egy-egy gyereknek adták, viszont kilencvenen viselik a Kosz (Jegu), hetvenen a Mosdatlan (Nespalatu), ötvenen a Szemét (Gunoi), tizenhatan a Mellbimbó (Sfarc) nevet. Szerencsére a hazai listában egyik sem szerepel, de azt hiszem, ilyen nevekkel lehet igazán nehéz az élet.

Meggyesi Gyula

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: