Étterem és kiszállítás körkép

A világjárvány mindenkit másképp érintett. Egyesek észre sem vették, hogy elkapták, mások kemény küzdelemmel felépültek, de sokak számára végzetes. A gazdaságra hasonló hatással van, vagyis az „alig észrevenni”-től a bezárásig érintette a cégeket. A legnagyobb veszteség a turizmust és a vendéglátást érte. Az éttermek többsége házhozszállítással folytatta működését, ami területtől, adottságoktól és konkurenciáktól függően segít a „túlélésben”.

Kíváncsiak vagyunk, hogyan érintette a vállalkozásokat a korlátozás, ezért megkérdezünk néhány cégvezetőt, hogyan vészelik át a korlátozásokat.

Egyik kedvencem a kistarcsai Nosztalgia étterem, amelynek kiemelkedő színvonalát ismerőseim is többször megerősítették, így elsőként arra voltam kíváncsi, hogyan működnek jelenleg. Boross Jenő tulajdonost faggattam a Nosztalgia étterem jelenéről és jövőjéről.
– Korábban is foglalkoztunk menükiszállítással, így sok íróasztalra és munkapadra került tőlünk a menü. Természetesen az új helyzetre való tekintettel már az étlap teljes választékát is kínáljuk elvitelre, illetve kiszállítással.
– Mennyire viselte meg az üzletet a korlátozás?
– Nehéz volt az átállás, de úgy gondolom, szerencsés helyzetben vagyunk, mert nagy a kereslet az ételeinkre, így minden nehézség ellenére tudjuk tartani a színvonalat. Kistarcsa, Nagytarcsa, Kerepes, Csömör, Szilasliget és a XVI. kerület területére szállítunk. Jelenleg is 35 embert foglalkoztatunk, amelyből 12 szakképzett szakács. Nálam elvi kérdés, hogy akár egy uborkasalátát is a szakembernek kell elkészíteni.
– Készülnek valamivel az újranyitásra?
– Reméljük, hamarosan ismét személyesen köszönthetjük asztalainknál a vendégeket, amikor az urakat egy pohár rozéval, a hölgyeket pedig pezsgővel fogjuk üdvözölni.

Elérhetőségek:
Nosztalgia Étterem Kistarcsa, Szabadság út 46.
Telefon: 06-30-332-7559
www.kistarcsainosztalgia.hu

Papp Gábor személyében két területről is információt kaphattunk, mivel a veresegyházi Éden Lounge Restaurant & Pension és a gödöllői Svédkakas étterem tulajdonosaként válaszolt kérdéseinkre.
– Minket többszörösen érintett a korlátozás. A gödöllői Svédkakas éttermet néhány hónappal korábban nyitottuk, s a svédasztalos, korlátlan fogyasztás hamar népszerűvé tette, de még nem volt elég erős, hogy a korlátozást átvészeljük, illetve a kiszállítást nem éreztük ott megoldásnak, így bezártunk. A veresegyházi Éden Lounge Restaurant & Pension ugyancsak nagy veszteséget szenvedett, mivel a panzió részleg nem működhet. Itt viszont az ételkiszállítás maradt az egyetlen bevételi forrás, de szükség van a tartalékokra is. Megpróbálunk mindent elkövetni a túlélésért, új étlappal és minőségi ételekkel „menekülünk előre”.
– Hányan voltak korábban, illetve mennyien dolgoznak most?
– Összesen 58 munkatársunkból 13 maradt.
– Hogyan készülnek a nyitásra?
– Elmondhatatlanul várjuk a „zöld utat”. Veresegyházon most teraszt építünk, ami akkor is hasznos lesz, ha csak a kinti kiszolgálást engedélyezik először. Gödöllőn nehezebb a helyzet, ezért nem tervezem, hogy ősz előtt nyitunk, mivel ott teljesen más a vendégkör és biztosabbnak kell lenni a jövőben, hiszen ismét munkatársakat vehessünk fel az induláshoz.

Elérhetőségek:
Éden Lounge Restaurant & Pension,
Veresegyház, Találkozók útja 1.
Telefon: 06-20-489-2827
www.edenlounge.hu

Meggyesi Gyula

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: