Geely: dupla premier

  Megérkezett Magyarországra a Geely. A kínai autóipari céget 1986-ban alapították, éppen novemberben! S ezekben az őszi napokban írták alá a disztribúciós szerződésüket is a Grand Automotive Central Europe-pal Budapesten a Four Seasons Hotel Gresham Palotában. A megállapodás nem csak a hazai, de a cseh és a szlovák piacra is kiterjed.

Mielőtt az ünnepi aktusra sor került, a meghívottak már megismerkedhettek a debütáns Geometry C gépezettel, amely 2023 januárjától lesz megrendelhető. A szerződést Molnár Viktor a Grand Automotive Central Europe Kft. vezérigazgatója, valamint Cook Xue a Geely Auto International Sales Company ügyvezető vezérigazgató-helyettese látta el kézjegyével.

A ceremónián Cook Xue, a Geely Auto International Corporation ügyvezető vezérigazgató-helyettese megállapította: „a Geely, amely elkötelezett amellett, hogy kiváló minőségű termékeket kínáljon a vásárlóknak szerte a világon, sikeresen koordinálta a fejlesztéseket a Volvo, a Polestar, a Lotus, a Smart és más ismert autómárkákkal, amelyek a Geely Holding Group tulajdonában, irányítása alatt vannak. A Geely gazdag termékkínálatot hozott létre, amely magában foglalja az üzemanyaggal működő járműveket, az elektromos modelleket, a hibrid járműveket, a metanolos autókat és az akkumulátorcserés megoldásokat is.

Ma már ott tartunk, hogy 12 millió Geely-tulajdonosról beszélhetünk a világon. A töretlen fejlődés szempontjából sem mindegy tehát, milyen lépéseket tesznek térségünkben a kínai autógyártók. Cook Xue ezért emelte ki, hogy: „mivel a Geely márka először lép az Európai Unió piacára, a Grand Automotive Central Europe vállalattal való partnerség jelentős előrelépést jelent a cég globalizációs törekvései szempontjából.”

Valóságos óriással van dolgunk. A Geely lett az első kínai autómárka, amely 2020-ra elérte a 10 millió személygépkocsi értékesítési- és gyártási darabszámot. S tizenegy egymást követő évben szerepelek a Fortune Global 500-as listáján (a 229. helyen állnak). Piaci értéke több mint 55,8 milliárd USD. A Geelynél világszerte több mint 120 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

A jelenlegi kaotikus gazdasági helyzetben nem másodlagos szempont, hogy a Geely ellátási láncát jól kiépítettnek tartják, így pedig a gyártási és átfutási idő a versenytársakhoz képest rövidebb lehet: négy hónapot ígérnek a megrendeléstől a szállításig…

A Gresham-ben bemutatott Geometry C amolyan zászlóshajónak tekinthető. A modell WLTP szerint 460 km-es hatótávolsággal és 310 N-m csúcsnyomatékkal rendelkezik, amely mindössze 7,7 másodperc alatt képes nullról 100 km/h-ra gyorsulni.

Emellett az autó saját fejlesztésű Smart Energy Management (SEM) rendszerrel van felszerelve. A rendszer az energiatárolás, az energiatakarékosság, az energia-visszacsatolás, az energiavezérlés és a frissítés öt dimenziójának algoritmus-alapú energiahatékonysági vezérlésén keresztül alacsony energiafogyasztást, kiemelkedő energiavezérlési pontosságot és rendkívül hatékony energia-visszanyerést valósít meg, biztosítva a hatótávolság becslésének közel 100 százalékos pontosságát, jelentősen csökkentve a felhasználók hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmát.

A Geely nagy jelentőséget tulajdonít az akkumulátorok biztonságával kapcsolatos kérdéseknek is, és az akkumulátor-ipari lánc körül ökoszisztémát hozott létre közös vállalatok, saját fejlesztés és saját gyártás révén az akkumulátor-technológiai innováció, az akkumulátor-anyagok, az akkumulátortöltés és akkucsere, az újrahasznosítás és az újrafelhasználás területén – tudtuk meg a ceremónián.

Szabó Zoltán Attila

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: