Harkányi Gyógyfürdő

A Harkányi Gyógyfürdőben nem csak a gyógyvíz spontán hatása érvényesül. Természeti adottságai kitűnőek: kedvező éghajlata, a gyógyfürdő mikroklímája, és az évi 2100-2200 napsütéses óra kiváló kiegészítője egy gondosan megtervezett fürdőkúrának.
A 2003-ban felújított gyógyfürdőben egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence összesen 2098 m2 vízfelszínnel, 110-153 cm vízmélységgel 34-38 C° víz hőfokkal biztosítja vendégeinknek a gyógyulást.
A mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javításában nagyon szép eredmények érhetők el egy-egy harkányi kúra során.
A harkányi gyógyvíz bizonyítottan hatásos a pikkelysömör (psoriasis) tüneteinek enyhítésében. Városunkon kívül csak két olyan hely van még a világon, ahol bizonyítottan gyógyítható a pikkelysömör.

A Harkányi Gyógyfürdő – Magyarország 12 gyógyhelyének egyike – szerződést kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), így a társadalombiztosítás (tb) támogatásával számos szolgáltatás kedvezményes áron vehető igénybe abban az esetben, ha már valamilyen mozgásszervi betegség megállapítható.
Jelenleg kilenc fizioterápiás gyógykezelést (természetes gyógymódokkal való orvoslást): gyógyvizes gyógymedence használatot, gyógyvizes kádfürdőt, iszappakolást, szénsavas fürdőt, orvosi gyógymasszázst, víz alatti vízsugármasszázst, víz alatti csoportos gyógytornát, és a komplex fürdőgyógyászati ellátást támogat a társadalombiztosítás.

Komplex kezelés
A komplex ellátás évente két alkalommal vehető igénybe és a következő szoláltatásokat tartalmazza:
•    gyógyvizes gyógymedence használat (belépőjegy a Harkányi Gyógyfürdő gyógyászati részlegébe és az egész napos medencehasználat),
•    száraz gyógytorna (csoportos, egyéni) vagy elektroterápiás kezelés (galván kezelések, iontoforézis, TENS, diadinamic, szelektív ingeráram, interferencia, mágnes kezelés, ultrahang) közül egy kötelezően választandó,
•    szakorvos által javasolható kezelések közül (iszapkezelés, gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, szénsavas fürdő) 2 kezelésfajta.

A komplex kezelést szakorvos állítja össze a betegségnek megfelelően. A komplex kezelést felírhatja:
1.    A Harkányi Gyógyfürdő szakorvosa (dr. Toronyi Adrienne) háziorvosi beutaló nélkül. Rendelési idő: hétfőtől –péntekig munkanapokon naponta 900 és 1500 óra között. Előjegyzés nincs, vizsgálatra jelentkezni 1430-ig lehet.
2.    Háziorvosi beutalóval reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, továbbá egyes esetekben traumatológus szakorvos írhatja fel. A kezelőlapon meg kell jelölni a Harkányi Gyógyfürdőt, mint kezelőhelyet.
A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül el kell kezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan, betegség miatt szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható orvosi igazolással. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át. Egy kúra keretén belül a fenti gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajtára szólhat a beutaló, fajtánként legfeljebb 15, illetve 20 alkalomra.

„Bár hazánkban található kénes vizek viszonylag alacsony koncentrációval- 1 és 10 mg/liter közti értékkel- rendelkeznek, ez az ivókúra szempontjából előnyös.
A nagyobb koncentrációjú kénes víz toxikus. A kénes víz önmagában nem fordul elő, így az ivókúra biológiai hatását meghatározzák az ásványvízben jelenlévő más- lényegesen nagyobb koncentrációban jelen lévő- kémiai elemek. Általában nagyobb mennyiségben konyhasót, alkáli- hidrogénkarbonátot és /vagy szénsavat tartalmaznak.”

A kén legfőbb biológiai hatása
A gyógyvíz jótékony hatása testre és lélekre:
•    javítja az emésztést
•    értágító hatású
•    fokozza az anyagcserét
•    csökkenti a vérnyomást, a vércukrot
•    beépül a porcokba
•    érelmeszesedés megelőzésére is alkalmazható

Forrás kép és szöveg: harkanyfurdo.hu

Látnivalók a környéken:
Zsigmondy sétány, park, Harkány
Református Templom, Harkány
Katolikus templom és templomkert, Harkány
Futó László Pál Múzeum- Többdimenziós Művek Múzeuma, Harkány
Muskátlis Csárda, Harkány
Sétány Étterem, Harkány
Szigeti Halászcsárda, Harkány
Katalin Vendéglő, Harkány

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: