Hatékonyabb lesz a patkányírtás a fővárosban

A patkányok egyre immunisabbak az eddigi mérgekre

Forradalmasíthatja a rágcsálóirtást az okos patkánycsapda, amely egyszerre húsz állatot is képes elejteni. Az új alternatíva emberekre nem veszélyes, így olyan helyeken is használható, ahol a mérgek kirakása tiltott, vagy problémát jelent (iskolák, óvodák, menzák stb.). A berendezés az okostelefonokkal is tud kommunikálni, és értesíti a tulajdonost az elkapásokról. A napjainkban is használatos rágcsálóírtó-hatóanyagokat 1978-ban kezdték alkalmazni, s mivel a vándorpatkányoknál ez idő alatt 190 generáció nőtt föl, így csak egyre immunisabbá váltak a mérgekre. 

Az alternatív patkánycsapda egy két részből álló szerelvényből tevődik össze. A patkány a felső részbe mászik be, s ahogy fogyaszt a benne lévő csaliból, egy nyomásérzékeny gomb lenyitja az alatta található csapóajtót. Az alsó, fertőtlenítőfolyadékkal teli tartályba esik be a patkány, ahol előbb bekábul, majd megfullad. A folyadék azonban a teljes bomlási folyamatot leállítja, így az elhullott rágcsálót nem kell azonnal kivenni onnan. A kapást és a mennyiséget a láda külső része jelzi. Egyszeri bekapcsolással a csapda akár 20 állatot is képes elejteni. Az elfogás után csak az alsó tartályban lévő tetemeket kell kivenni és pótolni a helyi táplálkozási szokásnak megfelelő csalikat, így a megoldás költséghatékony és biztonságos. Fertőzöttségi szinttől függően a fertőtlenítőfolyadék egyszeri feltöltéssel 3-12 hónapig használható.

A készüléket okostelefonnal is összekapcsolhatjuk, ugyanis opcionálisan SIM kártya modullal is elérhető, így az elkapásokat nyomon követhetjük telefonról. 

A módszer azért nevezhető forradalminak, mert a 2. generációs mérgezett csalétket már 1978 óta használják irtásra. A mérgekkel szemben a patkányok a gyors szaporodás miatt folyamatosan egyre ellenállóbbá válnak, ráadásul a kirakásuk is problémás, hiszen a gyerekek vagy házi-, és háztáji állatok számára elérhető helyen nem használhatók.  

„A vándorpatkánynál 2,6 havonta generációváltás történik, mivel csupán 21-23 nap a vemhességük, illetve 8 hetes korukra már ivaréretté válnak. Az elmúlt 41 év a vándorpatkányoknál közel 190 nemzedéket jelent, míg nálunk, embereknél kettőt sem. A napjainkban használt mérgekre egyre immunisabbak. A helyzetet az is nehezíti, hogy 2018. március 1-től az Európai Bizottság közel 40 százalékkal csökkentette a jelenlegi szabadforgalmú irtószerek hatóanyagát, amely gyakorlatilag „védőoltásként” fog működni a patkányok szervezetében. Mivel nagyon óvatos állatokról van szó, a klasszikus csapdákkal is egyre reménytelenebb az elfogásuk. Többek között ezért kezdtünk el egy új módszer után kutatni, amely nem jár veszélyes méreggel vagy az út szélén heverő mérgezett patkánytetemekkel” – mondta el Szigeti Zsolt, az Abatox kártevő cég ügyvezetője.

A szakértő hozzátette, hogy a patkányirtás azokon a területeken a legnehezebb, ahol óvórendszabályok miatt nem lehet, vagy nem ajánlott mérget kitenni. Nem csak egy óvodában, vagy iskolában probléma ez, vagy ahol a belső audit ezt nem engedi, de tilos mérget kihelyezni minden olyan területen, ahol termőföldtől az asztalig elv mentén, nyitott élelmiszerrel dolgoznak.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: