Hatékonyabb védelem a turistáknak

A július elsejétől hatályba lépő új uniós szabályok hatékonyabb védelmet biztosítanak a turisták számára, a szervezett utazásokat foglaló nyaralók érdekeit szigorúbb fogyasztói jogok fogják védeni – közölte az Európai Bizottság.

Az utazási irodáknak ezentúl egyértelműbb tájékoztatást kell adniuk, ismertetniük kell az utazókat megillető legfontosabb jogokat, és információt kell nyújtaniuk az utazási csomag összetevőiről, jellemzőiről, áráról és az esetleges többletköltségekről.

A szervezett utazásokat értékesítő vállalkozásoknak gondoskodniuk kell a fizetésképtelenség esetén igénybe vehető védelemről, amely biztosíték csőd esetén fedezi a visszatérítések és a hazaszállítás költségeit.

Probléma esetén az utazási csomag szervezőjét terheli a felelősség, függetlenül attól, hogy ki nyújtja a szolgáltatásokat – tájékoztatott a brüsszeli testület.

A szabályok értelmében „reális díj” ellenében bármilyen okból lemondhatóak lesznek a szervezett utazások. Az ingyenes lemondás akkor lesz lehetséges, ha az úti cél – például háború, vagy természeti katasztrófa miatt – veszélyessé válik, vagy ha a csomag ára több mint 8 százalékkal az eredeti ár fölé emelkedik.

Az érintett cégeknek szállást kell biztosítaniuk az utazóknak, ha a visszaút bizonyos okokból meghiúsul. Az utazásszervező továbbá köteles segítséget nyújtani az utasnak nehézségek esetén, mindenekelőtt az egészségügyi szolgáltatásokról és a konzuli segítségnyújtásról szóló tájékoztatással.

A szervezett utazásra vonatkozó új szabályok igazodnak a digitális korszakhoz és az üdülésfoglalás új lehetőségeihez. Az utazókat emellett új jogok illetik meg, és megfelelő védelemben részesülnek abban az esetben, ha az utazási vállalkozások csődbe mennek. Az új szabályok emellett megkönnyítik az utazási vállalkozások számára azt, hogy más országokban is kínálhassák szolgáltatásaikat – emelte ki Vera Jourová fogyasztópolitikáért is felelős uniós biztos.

A tagállamoknak 2018. január 1-jéig kellett átültetniük a szabályokat nemzeti jogukba, ezt követően hat hónapos átmeneti időszak állt rendelkezésre, amely július 1-jén jár le.

2018. június 29.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: