Hozzáférhetővé tette a NAV az online pénztárgépek adatait

Jelentősen megkönnyíti a könyvelők dolgát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóhatóság  (NAV) azzal, hogy már letölthetők az online pénztárgépek adatai – közölte az adóhatóság honlapján.

A tesztidőszak után február 6-án éles környezetben is elindult a NAV új szolgáltatása – írták.

A digitális fejlesztés hozzájárulhat az üzleti folyamatok hatékonyságának növeléséhez, valamint a cégek adminisztrációs terheinek csökkentéséhez – közölte az MTI-vel a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég.

A közleményben emlékeztettek, hogy az online pénztárgépek 2014 augusztusi bevezetése, valamint az online számlázás 2018-as elindítása jelentősen csökkentette az adóelkerülést Magyarországon. Az intézkedéseknek köszönhetően az Európai Unió országai közül a magyar gazdaság rendelkezik az egyik legalacsonyabb áfaréssel (a be nem szedett áfa és a potenciálisan beszedhető áfa aránya) az Európai Bizottság 2020 éves jelentése szerint.

Az adatállományok elérése és feldolgozása további szoftvereket, integrációkat igényel, amelyre a Grant Thornton saját alkalmazásokat fejleszt ezzel a számviteli és adózási folyamatok automatizációjával javíthatja a cégek költséghatékony működését – idézték Kóczé Pétert, a cég nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetőjét.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: