Izland- Ahol tényleg forrósodik a lábunk alatt a talaj

Van egy kicsi, eldugott sziget fent az Atlanti- óceánon, ami nem éppen a turisták elsőszámú célpontja. Fagyos, ritkán hallunk róla, és egyébként is, mi érdekes lehet ott?
Meglepően sok minden! Izland egy igazi különlegességnek számít a kalandorok szemében, ahol nemcsak a természet számtalan csodájával találkozhatunk, de a sziget misztikus hitvilága és történelme, valamint különleges gasztronómiája is sok újat mutathat az odatévedőknek.
strokkurMegannyi újságcikket, gyorsan megfőzhető rizsreklámot vagy vulkáni hamufelhőkről szóló híradásokat láthattunk már arról, mennyire izgalmas és veszélyes természeti képződmények és folyamatok tarkítják Izland mindennapjait- gejzírek, vulkánok, vízesések, törésvonalak.
Gejzírek: a világon csupán hat olyan hellyel találkozhatunk, ahol a klimatikus és geológiai tényezők megfelelőek a keletkezésükhöz, és rengeteg található belőlük, egyikük Izland. Számtalan elkerített kis körszerű, vizes földmélyedéssel találkozhatunk az erre kijelölt parkokban, és egy-egy vízsugárra alig kell több, mint 5 percet várnunk. Izland legnagyobb gejzírje a Storrkur, amely akár 30 méterre is fellőheti vízoszlopát.
Vulkánok: jópár környezet- és földrajzórát végigültünk arról diskurálva, hogy a törésvonalak és kőzetlemezek mozgásának mentén keletkezett vulkánok milyen károkat okozhatnak, hogy generálnak a földrengések hamufelhőket és lávaömléseket. Izland egy állandóan fortyogó boszorkánykonyha: ha nem a gejzírek törnek a magasba, akkor egy tűzhányó igyekszik jelezni: azért a természet az úr. Gondoljunk csak vissza az Eyjafjöll 2010-es kitörésére, amikor a vulkán hosszú napokra bénította meg a sziget és a világ légi közlekedését. Földrengések, vízgőzfelhők és szürke hamu, árvíz és iszapáradat jellemezte a kitörés napjait. Mindezek ellenére a tekintélyt parancsoló vulkánokhoz szervezett túrák keretén belül bármikor ellátogathatunk, ha épp nem készülnek újabb kitörésre.

Vízesések: Izland számtalan kisebb-nagyobb vízesés hazája. A friss víz nagy kincsnek számít a sós víz közepén elhelyezkedő kis szigeten, így jogosan gondolnánk arra, hogy palackozzuk a Gullfoss vízesésen átzúduló víztömeget, ha meglátjuk hatalmas mivoltát. Gullfoss- magyarul arany vízesés- 1979 óta természetvédelmi terület, amely a víz energiává való átalakításától mentette meg a zuhatagot. A Hvítá folyó- amely a vízesést táplálja- szélesen érkezik a vízesés első fokához, ahol 11, majd szinte közvetlenül ezután 21 métert zuhanva egy szűk hasadékban folytatja útját. Csodálatos látványt nyújt, ahogy a vízcseppeken megülő napsugarak szivárvánnyá alakulnak át, koronát emelve ezzel az egyébként is rendkívüli látványt nyújtó vízesésre.
puffinSagak: Izlandon a régi, misztikus, mitikus mondákat és történeteket saga-nak nevezik. Legfőképpen tanító jellegűek, amelyek olyan értékeket mutatnak be, mint az őszinteség, becsület, vagy szeretet; de vannak olyanok is, amelyek történelmi áttekintést adnak a sziget keletkezéséről, állatvilágáról, lakosairól. Az én személyes kedvencem egy trollról szól:
Létezett egy troll, aki hatalmas volt, erős és bátor. Születésekor azonban elátkozták, és csak akkor jöhetett ki a barlangjából, ha egy olyan nő haját viselte, aki igazán szerette őt. Időközben a troll felnőtt, és megházasodott. Boldog szerelemben éltek a feleségével, amikor eszébe jutott, hogy most végre kimehetne a világba, megtapasztalhatná, milyen is az élet odakint. Megkérte a feleségét, vágjon egy kicsit a hajából, és adja neki, hadd menjen ki a külvilágba. A feleség féltette urát, de végül adott a hajából. Attól  félt, ha egyszer kimegy a szerelme, és megtetszik neki, amit kint lát, újra és újra ki akar majd menni a barlangból,. Így is lett. A trollnak nagyon megtetszett a napfény, az állatok ricsaja, a természet szépsége, de amikor jött a naplemente, vissza kellett térnie az otthonába- az éj sötétjében a szerelme haja sem menti meg a haláltól. Újra és újra kért egy kicsit a felesége hajából, mígnem az egyszer elfogyott. A hatalmas szabadságvágya túlmutatott érzésein, és új feleséget keresett magának. Szép, hosszú hajú társat keresett magának. Talált egy fiatal, földig érő hajú trollt, gyorsan el is vette feleségül. Következő napon alig várta, hogy újra kimehessen barlangjából, így kért egy tincset a feleségétől. Az boldogan adott neki, de amikor a troll kitette a lábát a barlang bejáratán, furcsa érzés kerítette hatalmába. Szédülni kezdett, majd hirtelen összeesett, és sosem kelt fel onnan többé. Hogy miért? Mert csak egy szerelmes nő hajával léphetett volna ki a barlangjából!

blue_lagoonSzámtalan ilyen tanmese létezik még, amelyek trollok, tündék vagy boszorkányok életén keresztül mutatják be a már kihaló félben lévő emberi értékeket, érdemes utánuk kutakodni egy kicsit.
Nem esett még szó a különleges kulináris élményekről, amelyeket Izland nyújthat. Sziget lévén rengeteg halétel szerepel az étlapokon, de a legkedveltebb a lazac. Nem mehetünk el anélkül a szigetről, hogy ne kóstolnánk meg a nyers lazacot. Van, akinek a csirkére hasonlít, van, akinek egy nyers hal ízére, de Izland tökéletes helyszín ennek a tesztelésére. Sokféle feldolgozásban találkozhatunk a lazaccal az illatozó szendvicsektől az egytálételeken át a francia adagokban kimért ízkavalkádig.
A magyar turistáknak csábító gondolat lehet megkóstolni az izlandiak pálinkáját, elvégre mi is pálinka-nemzet vagyunk. Csakhogy annak érdemes kikérni egy pohárral, aki nem bánja, hogy burgonyából főzött, köménnyel ízesített szeszt adnak a poharába. Gulyásleves és pálinka érdekes keveredése ez, izgalmas élmény megkóstolni!
Izlandon nehéz nem észrevenni, hogy mindenütt egy helyes kismadárról szóló képeslapok, plüssfigurák, szobrok sorakoznak- ez az úgynevezett puffin, vagy más néven lunda. A puffin Izland egyik jellegzetes madara, amely nagy szemeivel és pingvinre hasonlító külsejével azonnal a szívünkbe fúrja magát termetes csőrével. Izland nagyjából 10 millió puffin hazája, ahol az alacsonyan szálló madarakat egy nagy hálóval vadásszák le, majd kínálják füstölt formában friss salátával vagy megsütve, ízletes szószokkal..

Izland önmagában is gyönyörű és érdekes, de ha télen érkezünk, még különlegesebb a látvány. Mintha egy űrbéli díszletbe érkeznénk. Minden fehér és szürke, az idő ködös, és kiszámítható a táj is. A lovakon extra sűrű és hosszú a szőr, és csak elvétve találkozunk egy-egy szembejövő autóval- az is minden körülményekre felkészített terepjáró. Azonban van egy hely, amely pont ettől lesz varázslatos. Egy hely, amely néhány apróbb domb ölelésében bújik meg, és a szánk tátva marad, amikor megpillantjuk: ez a Blue Lagoon (Kék Lagúna). Rikítóan élénk világoskék víz, fehér iszap, gőzfelhő, és a szabad ég alatt mínusz 20-30 fokban köntösben mászkáló látogatók- ez tárul a szemünk elé, ha belépünk a főbejáraton. Alig várjuk, hogy átöltözzünk, és belecsobbanjunk a forró vízbe. A lagúnát egy nagyjából 100 fokos gejzír táplálja, így csak lassan, finoman szabad megközelíteni a forrást, de érdemes kipróbálni magunkat, hogy meddig bírjuk elviselni a forró vizet. Masszázs, a vízben elfogyasztható koktélok és színes programok teszik emlékezetessé az ottlétünket. Ha este érkezünk oda, lehetőségünk van a sarki fényeket a gyógyító és fiatalító iszappakolás közben megcsodálni- különleges élményt nyújt: mintha a trollok szellemei táncolnának az égen.

Világjáró

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: