Így járd be a világot olcsóbban

Immáron több mint egy hónapja, hivatalosan is tart a nyár. Legtöbbünk célja ez alatt az idő alatt ellátogatni számos új, izgalmas helyre, ahol változatos kultúrával, és rengeteg emberrel ismerkedhetünk meg.

 Ennek módja a mi kezünkben van, lehet first minute, last minute, hosszú, vagy akár rövid az adott utunk. A szállást is mi magunk választjuk ki, létezik a hagyományos hoteles-apartmanos megoldás, de ha igazán bevállalós az utazó, dönthet az új őrület, az ún. kanapéturizmus, vagyis a couchsurfing mellett is.

A kanapéturizmus oldalán rengeteg érv szól, amellett hogy ingyenes, közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a kultúrával, az ottani élet mindennapjaival, és olyan helyekre látogathatunk el, ahová egy idegen vezető sosem vezetne be minket.

Ha készen állunk egy ilyen kalandra, nem kell mást tenni, mint regisztrálni a Couchsurfing hivatalos oldalára.

Az USÁ-ban, 2004-ben alakult a Couchsurfing, for-profit vállalat, mely egy korábbi „Couch surfer” szervezettből nőtte ki magát. Lényegében ez egy internetes oldal, a mindenki számára jól ismert „apróhirdetés-szerű” felülettel. A tagok ingyenesen regisztrálhatnak, majd a regisztráció után, netes felületüket, fotókkal, leírásokkal tarkíthatják, bizalmat kínálva az utazok elé. Az webes tartalommal együtt felmerülhet a visszaélés problémája is. A honlap ezt az ún. „biztonság-mérő” referenciák alapján tudja kiaknázni, mellyel visszacsatolnak a korábbi szörfölők az adott helyen eltöltött időkről. A jó „ellátással” arányosan növekszik a pozitívabb értékelés.  Tovább növeli a biztonság érzetet, az oldal által kialakított bankkártya rendszer, mely fizetésnél kéri a regisztrált nevet, és lakcímet, meggátolva az esetleges visszaélést.

A „surferek” emellett, különböző kritériumok alapján kereshetnek maguknak, kanapé-adót. A top 4-ben, a nem, a lakhely, az életkor, és az utolsó bejelentkezés áll.  Ha megtalálták a tökéletes helyet, és viszonozni szeretnék vendéglátójuk kedvességét, megtehetik apró gesztusokkal, ajándékokkal, de semmiképpen sem készpénzzel. Aki pedig arra vállalkozik, hogy kiadja a kanapéját, tisztában kell lennie ennek vonzataival is. A lakos(ok) étkeztetését, szórakozatását, idegenvezetését a házigazdának kell elvállalnia. Cserébe egy teljesen más világot ismerhetnek meg a surferek által, mindezt megszorozva a vendégek kellemes társaságával. Az effajta turizmus igen népszerűvé vált az utóbbi, közel 10 évben ugyanis,  az oldal globális felhasználóinak száma 2013.januárjára elérte az 5,5 milliót. A tagok között használt nyelv 71%- a az angol, de népszerű még a francia, spanyol, és német is. Hazánkban is egyre közkedveltebb a Couchsurfing, és a 2010-es évektől nő folyamatosan a kanapét keresők, és kínálok száma, egészen a friss 9000 felhasználót számláló adatokig. Ha tehát valami izgalmas, kalandos, egészen új nyaralásra vágynak érdemes fontolóra venniük a kanapéturizmust.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: