Jobb agyféltekés írás

„Mindenkiben van egy könyv, és nem azért, mert megette.” – mondja Vidi Rita, a jobb agyféltekés kreatív írás módszertan kidolgozója, a RitArt Academy szakmai vezetője, az Írni bárki tud című könyv írója. „Mindenkinek van olyan tudása, tapasztalata, amely átadásra érdemes, amely hasznos mások számára, de ha senki nem írja meg a saját könyvét, akkor ezek a tudásanyagok és tapasztalatok el fognak veszni, márpedig ezt óriási hiba lenne hagyni.”
Mi az a jobb agyféltekés kreatív írás?
kreativ_iras2Az írást évszázadok óta a gondolatok szavakba formálásának és az önkifejezés egyik fontos eszközének tartják, de Vidi Rita szerint az írásnak felettes célja is kell, hogy legyen: szolgálni vele másokat, az Olvasókat. Ha egy laikus, a magyar iskolarendszerben szocializálódott ember nekikezd írói babérokra törni, akkor gyorsan szembesül azzal, hogy az iskolában nem tanították meg JÓL írni. A magyar írásoktatás csúcsa az esszéírás, amelyet eredeti célkitűzésével ellentétben még rosszul is használunk, és hiába elemeztetnek a diákokkal novellákat és kötelező-olvasmány regényeket, a felnőtt lakosságnak csak halvány elképzelései vannak arról, hogy egy könyv mitől jó, mitől szerethető, arról meg semmilyen információjuk nincs, hogy hogyan kell egy jó könyvet megírni. Alapesetben csak nagyon kevesek képesek magukról elhinni azt, hogy talán egyszer majd ők is írhatnak könyvet.

kreativ_iras3A jobb agyféltekés kreatív írás egy olyan képzési módszer, ami intenzív módon gyorsan adja meg az írói szakma alapjait az érdeklődőknek, ráadásul az önbizalmukat is növeli. A jobb agyféltekés írás neurológiai szempontból azt jelenti, hogy az életünk során lényegében folyamatosan domináns bal agyféltekénket kevésbé dominánssá tesszük az írás idejére az által, hogy a jobb – kreatív, érzelmes, képekben „gondolkodó”, történetekkel játszó, ízeket és illatokat érző, feltaláló – agyféltekénknek adunk egy hatalmas lendületet a munkára.

A bal agyféltekénk az, aki írni tud, de a jobb agyféltekénk az, aki érzelmeket, csavarokat, feszültséget tud csempészni a történetekbe, ezért aki bal agyféltekével akar írni, mindig szembesül azzal, hogy az írásai egysíkúak, érdektelenek, tömegtermékek. Azzal is szembe kell néznie egy kizárólag bal agyféltekével írni akarónak, hogy rendre hiányzik az ihlet, nincs motiváció, az írás maga nem öröm, hanem túlságosan munkaszagú.
A jobb agyféltekés írás örömteli, boldogító az író számára, és ami a legfontosabb, élményt, kikapcsolódást és hatékony tanulást biztosít az Olvasó számára. Mindenki nyer és senki sem veszít.

kreativ_iras1Kiknek való?
• Azoknak, akik szeretnének írni, de eddig nem volt hozzá önbizalmuk,
• Azoknak, akiknek írniuk kell, de az nehezen megy számukra,
• és azoknak is, akiknek terveik vannak az írással, és szeretnék magas színvonalon művelni.
A jobb agyféltekés kreatív írás tréningekről részletes információ a
http://www.kreativiras.com/budapest/
és a http://www.kreativiras.com/videk/ oldalakon.

Mert benned is van legalább egy könyv, és nem azért, mert megetted…

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: