A szülőtartás igazságos és nem veszélyezteti a gyermekek megélhetését

A szülőtartás, mint jogintézmény nemcsak erkölcsileg igazolható, de igazságos is, hiszen az érdemtelen szülőnek nem jár, és semmiképpen sem veszélyeztetheti a tartásra kötelezett gyermek megélhetését – olvasható az Alapjogokért Központ legfrissebb, csütörtökön közzétett elemzésében.

A dokumentumban felidézték, hogy az alaptörvényben megjelenő szülőtartást több alacsonyabb szintű jogszabály tölti meg tartalommal: a családok védelméről szóló törvény pontosítja a “rászoruló” szülő fogalmát, míg a polgári törvénykönyv (Ptk.) részletesen szabályozza a tartási kötelezettséget és az azt megállapító eljárásokat, valamint a szülő érdemtelenségét.
Az elmúlt időben napvilágot látott esetek azonban azt támasztják alá, hogy a jogalkotói akarat a gyakorlatban nem teljes mértékben érvényesül. Mindezek miatt szükséges az ágazati jogszabályok kiegészítése.
A módosításnak meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy az ellátást biztosító intézmény felvehesse a kapcsolatot a tartásra kötelezett gyermekkel, sőt azt is, hogy adott esetben a bírósághoz fordulhasson a tartási kötelezettség megállapítása érdekében – tették hozzá.

MTI

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: