Lendületben a hazai szinkronúszók

????????????????????????????????????

Amióta egy évvel ezelőtt a hétszeres orosz bajnok, Natalia Tarasova átvette a magyar szinkronúszó-válogatott irányítását, új lendületet vett itthon a sportág. Jelzi a szinkronúszás növekedő respektjét, hogy a csapatot a Parlamentbe is meginvitálták, ahol a lányok megismerhették a Steindl Imre tervezte épület titkait, s ahol csapatfotó készült.

Gyönyörűséges hölgykoszorú ülte körbe a minap az Országgyűlés éttermének tekintélyes méretű asztalát, de a mosolygós gráciák egyike sem kóstolt bele a díszes bútorzaton sorjázó aprósüteményekbe. Beérték kávéval és némi pogácsával is, hiszen a kapitány kemény tréningjeit nem lehet úgy teljesíteni, ha valaki néhány órával korábban még nassolt. A fegyelem, a céltudatosság, a csapategység, az egymás iránti tisztelet az ünnepi ceremónián is érzékelhető volt.

Kézdi Fanni mesélte, hogy heti hatszor edzenek, 4-5 órában. Ha pedig edzőtáborba utaznak, a napi penzum 10 órát tesz ki. Nagyok az elvárások, a szövetségi kapitány maximalista, nála egyszerűen nem létezik „üres járat”. De elfogadják tőle ezt a tempót, mivel – és ezt már a Fanni beszámolójához csatlakozott teljes csapat megerősítette – „Natalia jó csapatépítő, de ami még fontosabb: jó ember!”

A lányok szerint „összeszedettségben összehasonlíthatatlan az, ami az elmúlt egy esztendőben történt az edzéseken.” Thuróczy Karolina Mylan hozzáfűzte: „a mozgástechnikában is döntőek a változások.” Például: többet táncolnak az úgynevezett száraz edzéseken; a gyakorlatok kreatívabbak, több a „szín”, élményszerűbb az egész munka.

Hungler Szabina a futások intenzitását emelte ki. Karolina – a kívülálló számára talán meglepő módon – örömmel konstatálja, hogy „rengeteget spárgáznak”. A szakmai elismerések se késtek sokat. A mexikói kapitány személyesen gratulált a feltörekvő magyaroknak. A Kazani VB-n és Üzbegisztánban, a Suv-Parisi viadalon mind magasabb pontszámokban mutatkozott meg a „zsűri” szimpátiája. A hazai szinkronúszó-sport előrelépése megmutatkozik abban is, hogy Kobolák Gabriellát FINA „A” minősítésű nemzetközi versenybíróvá léptették elő, így – Tuka Katalinnal és Hámori Miklósnéval együtt – már három, a nemzetközi elithez sorolt bíróval rendelkezik Magyarország, ami egy pontozásos sportágnál nem éppen hátrány…

szinkron3Natalia Tarasova szövetségi kapitány egyébként világlátott szakember, tekintélyes eredménylajstrommal. – Moszkvában születtem, kicsi koromban már otthon éreztem magam az uszodák világában – informált. Első országos bajnoki címét 13 évesen szerezte. Hétszeres orosz bajnok, mivel a tengerentúlon is tanult, ezért az Egyesült Államok bajnokságán elindult, s ha már ott járt, háromszor nyert. Kétszeres junior világ- és négyszeres Európa-bajnok. – A világ elitjéhez tartozó kínaiakat, japánokat és az orosz csapatot nem tudjuk megszorítani, de reális az esélye annak, hogy a mostaninál jobb pozícióból vágjunk neki a világversenyeknek, akár már a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékoknak – summázta. Megjegyezte: elégedett a magyar lányok mentalitásával, s nagyon szép feladatnak érzi a szövetségi kapitányi munkát, ami komplex feladat nálunk, hiszen az utánpótláskorúak, a juniorok és a felnőttek edzéseit is ő irányítja.

Natalia, aki edzősködött Svájcban, Dél-Afrikában és Indonéziában is, megszerette Budapestet. – Vonzó a magyar kultúra, szép az ország, jól érzem itt magam – összegzett a kapitány, aki immáron belvárosi lakos. A lányok által pótanyukaként szeretett Natalia természetesen néhány mondatnyi kitérőt követően, gyorsan visszatalált a szakmai kérdésekhez. Az edzések felépítéséről mesélve újra és újra szóba hozta a flexibilitás, a hajlékonyság fontosságát, amit olykor úttörő módszerekkel igyekszik fejleszteni.

Kobolák Gabriella elnökségi tag, a Magyar Szinkronúszó Szövetség versenybíró bizottságának elnöke a kapitány munkáját dicsérve megemlítette, hogy amikor a munkába lépését követően alig két hónappal kilátogattak egy edzésre, többüknek leesett az álla a csapattagok fejlődését látva. Később a bírókollégák is elismerően beszéltek a magyarok példás előmeneteléről, s mivel a szubjektumnak szerepe van ebben a sportágban, így az sem mellékes, hogy Natalia nemzetközileg elismert szakember, aki jó viszonyt ápol a pulpitus túloldalán ülőkkel.  – A junior VB-n átlagosan már 75 pont fölött produkált a csapat, a júniusi EB-n 14. lett a duónk, így éppen csak, hogy lemaradt a fináléról. A csapatunk 11. lett – rögzítette Kobolák Gabriella, aki biztos abban, hogy a jövő évi világbajnokságon a világelit számára is látható tényezővé válunk.

A szakember értékelése alapján a magyar csapat jó szellemiségű, egységes társasággá érett. Riemer Alexandra és Rényi Luca fejlődését, Thuróczy Karolina Mylan intelligenciáját, a sport iránti alázatát külön dicsérte. A sportág helyzetéről szintén szót ejtettünk. A Magyar Szinkronúszó Szövetség évente 90 millió forintból gazdálkodik, pillanatnyilag 23 egyesület működik és 1000 igazolt versenyzőt tartanak számon.

Kobolák szerint a csapatra most már lehet számítani, a tehetségek felfedezése erénye a kapitánynak, „mivel jó szeme van”. Nem véletlen, hogy Natalia Tarasova Svájban is edzősködött. Az alpesi országban hasonló utat jártak be, mint amin mi elindultunk. A svájci modellnek – szemben például az osztrákok elképzelésével, akik nem kis vihart kavarva, zseniális görög hármas ikreket honosítottak, nem törődve avval, hogy a hírről értesülve, mit éreznek majd a fiataljaik – a tehetségek kinevelése, a kemény munka, az alázat a lényege.

Szabó Zoltán Attila

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: