Lepkehimlő

Idén a tavaszi pillangókkal együtt megérkeztek az arcon kiütésszerűen jelentkezők is.  Évek óta nem volt olyan lepkehimlő-járvány, mint idén. Szinte minden óvodában, iskolában, orvosi rendelőben feltűnnek a pillangószerűen kipirosodott arcú kisgyerekek.

Találó a lepkehimlő név, de becsületes neve is van a betegségnek: erythema infectiosum, vagy ötödik betegség (a rubeola, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő négyes után az „ötötdik”).

Egy parvovírus B19 nevű kórokozó a ludas a dologban, 4-12 éves gyermekeket érint és cseppfertőzéssel terjed. A lappangási idő 4-14 nap. Először az orcákon, orrnyergen jelentkezik a pillangószárny-szerű pirosság, később a karokon is megjelennek a girlandos kiütések, melyek könnyen összetéveszthetők allergiás kiütésekkel. A kiütések kialakulása előtt lehet enyhe hőemelkedés, nátha, melyet szintén a vírus okoz, de a betegek sokszor tünetmentesek. A bőrkiütésekkel párhuzamosan jelentkezhetnek izületi panaszok, azonban főként felnőtteknél jellemzőek.

Várandós kismamák nagy részénél nem okoz problémát a vírusfertőzés kiállása, de esetleg kialakulhat magzati károsodás, ezért lepkehimlős gyerek lehetőleg ne érintkezzen –főként koraterhes – kismamával.

A vírus még a bőrtünetek megjelenése előtt a tünetmentes stádiumban fertőz cseppfertőzés útján, mire megjelennek a kiütések már nem fertőző a betegség, a kis páciens nyugodtan mehet közösségbe, iskolába, óvodába.

Speciális terápiára nincs szükség csak a tüneteket kell kezelni (lázcsillapítás, izületi panaszok esetén gyulladáscsökkentők), a kiütések 1-2 hét alatt elmúlnak.

Dr. Milei Krisztina
Csecsemõ- és gyermekgyógyász
Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: