Banya vagy!

Régi hagyomány, ilyenkor karácsony tájékán a Luca-szék készítése. Ez nem egy egyszerű ülőalkalmatosság, ennek varázserőt tulajdonítottak a régiek.Az alakját illetően egy szabályos ötszög köré írt egyenlő szárú háromszög,egy pentagramma, magyarul boszorkányháromszög. Hogy mitől volt különleges?

Azt tartották, hogy karácsonykor, aki az éjféli misén rááll erre a székre – rendszerint fiatal férfiak – azok megláthatják a boszorkányokat, akik ilyenkor szarvat növesztettek, de csak a szék által vált láthatóvá csúfságuk. Sejteni lehetett kik azok, mert a templom kapuján lehajtott fővel kellett belépniük a szarvak miatt. A széknek így igen strapabírónak kellett lennie, hogy elbírja egy férfiember súlyát. Úgy csempészték be a kabát alatt a misére, hogy ne vegyék észre, főleg a banyák. Amint a boszik kilétére fény derült, menekülőre kellett fogni a dolgot, mert a csoroszlyák üldözőbe vették leleplezőjüket és széjjel akarták marcangolni. Menekülés közben a férfiak a zsebükből mákot szórtak, a vassorúaknak viszont fel kellett szedegetniük, így nem érték őket utol.

Otthon aztán a Luca-széket tűzre vetették, aztán ha csend volt karácsony hajnalán, hallani lehetett a fadarabok nyüszítését, jajgatását is, a tűz a banyák végét jelentette. Itt még nem ért véget a rontás elleni küzdelem, a kulcslyukba fokhagymát tettek, egy kést a bal ajtófélfába vágtak, és egy seprűt keresztbe állítottak, hogy abszolút biztos legyen a rossz szellemek elűzése, és szerencsés legyen a következő esztendő. Az sem volt mindegy milyen fából készült a szék. Kilenc-féléből állt össze, amik a következők: körte, boróka, rózsafa, som, akác, jegenyefenyő, cser, kökény, jávorfa. Szögek helyett is fát használtak, faékeket. Csak ebben az állapotában bírt varázserejű képességével. December 13-án, Luca napján kezdték el összeállítani, és 13 napig tartott, mire teljes valójában pompázhatott. Minden nap, csak egy műveletet végezhettek rajta. Innen ered a nép mondás:” Lassan készül, mint a Luca-széke.” Hamarosan neki lehet állni az elkészítésének. Kezdjük el már most az előkészületeket, a kilenc-féle fát még be is kell szerezni, meg szerszámokat, ha még nincs otthon. De azért nem árt hozzá némi kézügyesség sem. Mondjuk elkapkodni aztán nem kell, hisz naponta csak egy mozzanatot igényel. Ha valaki elkészítette, és kipróbálta tényleg működik-e, kérem szóljon, engem érdekelne. Hisz elődeink sem voltak buták, esetleg csak babonásak. Hátha mi is eltudnánk űzni a rossz szellemeket, boszorkákat, és jobb évünk lenne, akár egy lottó ötös reményében. Már csak azért megéri. Bár így elgondolkodva lehet én is kipróbálom, van-e ebben pláne? Gyártunk itthon egy ilyen széket, elmegyünk a misére, a férjemet ráállítom éjfélkor, csak félnék, lehet nekem lenne a legnagyobb szarvam…

Hepp Zsuzsa

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: