Magyarország lakosságának majdnem egytizede cukorbeteg

A statisztikák szerint hazánkban ma csaknem egymillió cukorbeteg ember él. A betegségben érintettek száma azonban évről-évre növekszik. 2013-ban még hatszázezernél kevesebb betegről tudtunk. Mondhatjuk hát, hogy népbetegségről beszélünk. A tapasztalatok azt mutatják, sokan tévhitben élnek a diabétesz kapcsán.

Sok fiatal hiszi például, hogy ez tipikusan öregkori betegség. Holott ma már sajnos a gyermekek között is egyre elterjedtebb a kór. Szakemberek szerint ez a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány számlájára írható. Az utóbbi években egyre nagyobb propagandát kapott a téma, mégsem figyelünk oda kellőképpen az árulkodó jelekre. Mik is ezek?
–    erős szomjúságérzés, sűrű vizelés
–    fokozott éhségérzet
–    gyengeség és fáradtság
–    hirtelen fogyás
–    zsibbadó végtagok
–    homályos látás
–    lassan gyógyuló sebek
–    gyakori fertőzések
–    száraz, repedezett bőr
–    ingerlékenység
Ezeket a jellemző tüneteket a speciálisan a cukorbetegségre koncentráló Diabetes Care szakoldal gyűjtötte össze. Egyre több helyen végeznek ingyenes vércukorszint-mérést, továbbá mobil egészségügyi csapatok járják az országot, hogy minél több ember élhessen a lehetőséggel. Miért érdemes oda figyelni, azaz megelőzni a bajt? A cukorbetegség komoly szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat már az egyes típusú megbetegedésnél is. Megoszlanak a vélemények a meghatározással kapcsolatban is.

Régebben is azt mondták már, hogy ez nem betegség, hanem állapot. Pozitívabb hozzáállás szerint úgy kell kezelni a cukorbetegséget, mint az egészségnek feltételekhez kötött állapotát. A cukorbetegek életmódja ugyanis elég speciális, nagy odafigyelést igényel. Az egyik legfontosabb feltétel az étrendi ajánlások betartása. A diéta azért fontos, hogy egyrészt a kezelési mód függvényében, testre szabottan csökkenthető legyen a vércukor-ingadozás, másrészt pedig azért, hogy az elsődleges kockázati tényezőt jelentő testsúlyfelesleg növekedését megállítsuk, illetve megelőzzük az elhízást. A cukorbetegeknek a korábbi évszázadokban számtalanféle étrendet javasoltak már a koplalástól a zsír-, liszt-, tej- vagy cukordiétán keresztül a zabkúráig.

A cukorbetegek diétája négy pillérre épül. Az étrend energia-, azaz kalóriatartalma a legfontosabb szempont. Hogy mennyi energiára van szükségünk, azt testre szabottan kell megállapítani a kor, a nem, a testmagasság, az anyagcsere jellemzői és a fizikai aktivitás foka alapján. A mozgásszegény életmód elkerülésére, a felnőttek kellő mozgáslehetőségének biztosítása céljából egyre több felnőtt játszótér, más néven tornapark épül hazánkban is. Ezek ugyanúgy bárki számára elérhetőek, mint a gyermekjátszóterek. A tornaeszközökhöz olvasható, érthető leírás is tartozik, hogy bárki könnyen és tudatosan használhassa ezeket. A felnőtt játszóterek teljesen ingyenesek, így már az sem lehet kifogás, hogy nincs anyagi lehetőség a mozgásra. Figyeljünk hát oda egészségünkre, mert ez még mindig könnyebb feladat, mint egy betegséggel együtt élni. A diabétesznek már világnapja is van, minden évben november 14-én tartják.

Rácz Rita

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: