Márkaszerviz vagy garázsműhely – Nem mindegy melyiket választjuk!

Mi történik, ha nem visszük rendszeresen szervizbe az autónkat? Sokan, a gyári garancia letelte után inkább úgy döntenek, a szomszéd utcában lévő sarki műhelybe, vagy egy ismerősük által ajánlott autószerelőhöz viszik a kocsijukat. Vajon megéri márkaszervizbe vinni autónkat, ahol gyári alkatrészekkel és műszerekkel dolgozó szakemberekre bízhatjuk, vagy az is elég, ha egy garázsműhelyre bízzuk. Ezekre a kérdésekre ad választ Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója.

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy miért is kell rendszeresen szervizbe vinni autónkat és honnan tudjuk, hogy mikor?
A szerviz intervallum nem véletlenül van pontosan meghatározva, ugyanis a gyár által előírt olajtípussal, maximum annak megfelelő km-t lehet megtenni, de több idő sem telhet el a két szervizelés között. Ez szavatolja,hogy semmilyen meghibásodás ne jöjjön létre a kenőrendszerrel kapcsolatban. Az Ügyfél pontos tájékoztatást kapa márkakereskedők által,hogy az időhöz kötött szervizt mikor kell elvégezni. Régebben a gépjárművek nem voltak képesek figyelni ezt a periódust, de a mai modernvilágban ez már nem jelenthet problémát. Az  újabb típusú autóknál egyébként már megjelenik a kijelzőn a figyelmeztető jelzés, hogy az előző szerviz óta eltelt a meghatározott idő, vagy,  hogy elértük a megfelelő kilométert és szervizbe kell vinni a kocsit. A legújabb autók már változó szervizperiódussal rendelkeznek, ahol a szervizfüzet a maximált értékeket tartalmazza, de az autó vezérlő komputere figyeli a vezetési ciklusokat /sok hidegindítás, városi araszolás, nagyobb terhelés, stb…/ és ez alapján jelzi a szervizelés szükségességét.

2016-11-10_18h10_50

Mi történik, ha mégsem visszük az autót időben szervizbe?

A szervizelés elhagyására /túlfutás időben, vagy km-ben/ különböző meghibásodások vezethetők vissza. Egy túlhajszolt autónál pl. a motorolaj előbb elhasználódik /kenőképesség/, ami a motor idő előtti károsodásához vezethet. De a nem megfelelően betartott szervizidő során, az alábbi problémák is kijöhetnek: lazábbak lesznek az illesztések, a kopás miatt zajosabb lesz a motor, károsodik a turbó, az autó fogyasztása is megnőhet, és ezen kívül egyéb meghibásodások léphetnek fel. A garanciaidőn belüli szervizelés pedig kifejezetten nagy jelentőséggel bír, hiszen a garanciális javítás előfeltétele a szervizfüzet megfelelő vezetése /km-óra és az idő/. Ennek elhagyása bonyodalmakat okozhat a javítás során. Illetve, fontos leszögezni, hogy egy vezetett szervizkönyv mindig nagyobb bizalmat kelt a későbbiek során a vevőben.

Rengeteg hír kering az interneten, a márkaszerviz vagy garázsműhely témakörében. Melyiket válasszuk?

Nem kizárt, hogy egy kis műhelyben is tökéletesen megcsinálnak mindent az autón, de biztosak sohasem lehetünk benne annyira, mint egy hivatalos szerviz esetében, ahol a legmagasabb színvonalú, a legújabb technológiákat felölelő, rendszeres oktatásban részesülő szakemberek dolgoznak, olyan márkaspecifikus műszerekkel, amikről egy kis szerviz gyakran nem is álmodhat. és ami szintén korántsem elhanyagolható: eredeti az autónk számára fejlesztett gyári alkatrészekkel teszik mindezt. Az elmúlt évtizedekben olykor okkal kialakult előítéletekkel szemben ráadásul a legtöbb gyártó olyan ajánlatokkal vár bennünket, legyen szó fix árról, vagy éppen idősebb autókra kialakított speciális árképzésről, amelyek felveszik  versenyt a kis műhelyek áraival. Természetesen számla nélküli szervizmunkákra itt ne számítson senki, ám ennek ellentételezéseként a márkaszervizek által elvégzett munkák számon kérhetőek, elszámoltathatóak, nem beszélve a sok gyártónál elérhető kiterjesztett garanciáról. Szemügyre vettük például a Magyarországon immár évek óta piacvezető, így legtöbb új autót eladó, és a használtautó import tekintetében is előkelő helyen álló Ford által kínált Ford Motorcraft 5+ szervizszolgáltatásokat: a program keretében a Ford tulajdonosok kedvező áron juthatnak hozzá a márkaszervizek magas színvonalú szolgáltatásaihoz és a biztonságot jelentő, gyári minőségű alkatrészekhez. A Ford Motorcraft 5+ Szerviz program egyik nagy előnye, hogy átlátható árképzést kínál és idén már a Ford haszongépjárművek is igénybe vehetik a pénztárcabarát szervizszolgáltatásokat, miközben a minőségből sem kell lejjebb adnunk. Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója azt is hozzáteszi, fontos a jó szerviz, ha öregszik az autónk! Az 5 évesnél idősebb autó esetében különösen fontos a jó szervizválasztás, hiszen nem mindegy, hogy a garancia lejárta után is ugyanúgy számíthatunk-e jól bevált útitársunkra vagy sem. Hatványozottan igaz ez családi autók esetében, ahol a gyermekek miatt elengedhetetlen szempont, hogy az autónkban vakon megbízhassunk, különösen egy hosszú családi utazás esetén, akár külföldön.

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: