Mennyibe kerül a házasságkötés 2

Az esküvő életre szóló esemény – függetlenül a házasság időtartalmától. Vannak, akik a gyors, egyszerű és „fájdalommentes” változatot választják, de többségében megadják a módját és életre szóló, emlékezetes lagzit tartanak.

Vallás, világnézet, szokások, elképzelések, hobbik, mániák… és még ki tudja mennyi féle tényező határozza meg összességében a ceremóniát. A házasság első lépése a hivatalos esketés, amikor az anyakönyvvezető összeadja a párt. A szertartásnak is többféle módja lehet, ami sok mindentől függ. A helyszín szabadon választható, így az ország bármely településén, vagy akár a levegőben, esetleg víz alatt is örök hűséget fogadhatnak a párok. A lehetőségek és árak viszont helytől függőek.
Lapunk megjelenési területein található önkormányzatoktól kérdeztük, hogy mire számíthatnak a házasulók. Előző hónapban Mogyoród, Erdőkertes, Kistarcsa, Dunakeszi, XV. kerület és Fót anyakönyvvezetőitől érkezett válaszokat közöltük. A folytatásban Gödöllő, Örbottyán, Kerepes, Göd és Veresegyház lehetőségeit adjuk közre.
Az egyszerű esketés – munkaidőben, hivatalban, illetve a házasságkötő teremben – ingyenes és nem tart tovább 10-15 percnél. A komolyabb házasságkötéseknél már változóak a lehetőségek és tarifák.
Rehorovszky Gábor rendezvényszervezőtől megtudhattuk, hogy Gödöllőn a hivatal helyiségében az esküvők rendezési díja 6 ezer forint + ÁFA, az anyakönyvi többletszolgáltatás díja 9 ezer forint (ÁFA mentes), orgonazene, szavalat, hangszerszóló, szólóének, gépzene bejátszás hozott anyagból 5 ezer forint + ÁFA, verses énekes műsor (2 fő közreműködésével) 10 ezer forint + ÁFA, virág, pezsgő beszerzési ár +ÁFA.
Külső helyszíneken a rendezési díj, kiszállási díj 14 ezer forint + ÁFA, az anyakönyvvezetői többletszolgáltatás díja 15 ezer forint (ÁFA mentes), orgonazene, szavalat, hangszerszóló, szólóének, gépzene bejátszás hozott anyagból 7 ezer forint + ÁFA, kamarakórus, kamarazenekar 7 ezer Ft/fő + ÁFA, verses, énekes műsor 2 fő közreműködésével 14 ezer forint + ÁFA. A rendezési és anyakönyvvezetői díjak alapdíjnak tekintendők. A többi a megrendelők igényeinek megfelelően alakul.
A házasságkötés céljára szolgáló terem mintegy 140 ülőhellyel rendelkezik. Mint a díjtételekből kiderül, a gépzenén felül élő zenei szolgáltatásunk is van. Az ünnepélyesség fokozására felajánlunk verses műsort is, amely kétszer 4-5 perces kis verses-énekes blokkot tartalmaz, kiváló előadókkal – emelte ki a rendezvényszervező. Szokás a szülőket megköszönteni egy-egy szál, vagy csokor virággal, majd a szertartás végeztével egy szűk körű koccintással köszönthetik az új párt.
Újabban szokás gyertyagyújtással, illetve homoköntéssel színesíteni a szertartást. Mindkét ceremónia a két önálló élet eggyé válását jelképezi. Az ehhez való kellékek beszerzése – mivel egyedi ízlésnek kell megfelelniük –, a házasulók dolga.
A szertartás időtartama mindenképpen fél óránál kevesebb kell, hogy legyen, mivel fél óránként követik egymást az esküvők.
Az elmúlt esztendő egyik legérdekesebb esküvői helyszíne a Botanikus Kert “vén vackorfája”, illetve az alatta lévő pihenőhely volt. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk – mesélte Rehorovszky Gábor.
S egy kérés, amit nem volt módunk teljesíteni: az ifjú pár januárban a Rákos patak hídja alatt, hóesésben szerette volna kimondani a boldogító igent. Sajnos hó ügyben még nem tudunk intézkedni, de a helyszínt sem találtuk alkalmasnak. Így az Erzsébet Királyné Szálloda bálterme lett a helyszín.
Gállné Mezősi Szilvia Őrbottyán jegyzője tájékoztatásából megtudhattuk, hogy munkaidőn kívül és szombati napokon 20 ezer Ft, külső helyszínen 35 ezer Ft. a díj. A tanácsterem, kb. 70 ülőhellyel rendelkezik. Eddig nem volt extrém kívánság (szerencsére).
Lénártné Kovács Gyöngyi Erika Kerepes anyakönyvvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a külső helyszínen történő házasságkötés díja: 36 ezer forint+ÁFA. A hivatali teremben: kb: 35, a művelődési ház kistermében 50-60, a színházteremben: 120 ülőhely van. Extrém kívánság eddig nem volt.
Szegedi Barbara Göd anyakönyvvezetőjétől megtudattuk, hogy munkaidőben, amennyiben a házasságkötő teremben van a szertartás a költség 12 200 Ft, munkaidőn kívül, illetve szombati napon 20 400 Ft. Göd közigazgatási határán belül a külső helyszínen megtartott esküvő költsége: 63 600 Ft. A szertartás ideje igénytől és szolgáltatástól függően 5 és 30 perc között van. A házasságkötő teremben az ülőhelyek száma 50, az állóhelyeké kb.: 30 fő.
Igyekszünk tiszteletben tartani a hozzánk forduló párok igényeit és kéréseit – Hangsúlyozta Szegedi Barbara –, hiszen ez az Ő nagy napjuk és szeretnénk az elképzeléseikben partnerek lenni, de számunkra, illetve a szakma számára nagyon fontos, hogy egy ilyen életre szóló, komoly döntés hivatalos pillanatában megőrizzük az ünnepélyességet is – emelte ki az anyakönyvvezető.
Veresegyház anyakönyvvezetője, Pulai Margit által küldött tájékozatóból megtudhattuk, hogy külső helyszínen 30 ezer forint +ÁFA, a hivatali helyiségben hétfőn 18 óra után, keddtől csütörtökig 16,30 óra után, pénteken 12.30 óra után és hétvégén 15 ezer forint +ÁFA.
Terembérleti díj a Szabadidős és Gazdasági Innovációs Központban, ha mindkét fél veresegyházi lakos a Kamaraterem 4 ezer forint, a Konferencia terem 6 ezer forint, ha csak az egyik fél veresegyházi lakos a Kamaraterem 6 ezer forint, a Konferencia terem 9 ezer forint, ha egyik fél sem veresegyházi lakos a Kamaraterem 8 ezer forint, a Konferencia terem 12 ezer forint. A Polgármesteri Hivatal Jánossy András tárgyalótermében 3 ezer forint.
Zeneszolgáltatás 1 500 ezer forint, a szervezés telefonköltsége (versmondó, fotós, élőzene) 600 Ft, gyertya 1 000 Ft., pezsgő 1 800 Ft. Díszborító (az anyakönyvi kivonat ünnepélyes átadásához) 1 600 Ft., házasságkötésre asztali dísz 3 500 Ft. szülőköszöntésre csokor 2 200 Ft. Homoköntés 2.200 Ft., Buborékfújás  2 000 Ft. szolgáltatási díj 5 000 Ft, (kisegítő személyzet végzi a zenelejátszó működtetését, hangosítását).

Meggyesi Gyula

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: