Mennyibe kerül a házasságkötés

Esküvő meglepetéssekkel, vagy levegőben….
Az esküvő életre szóló esemény – függetlenül a házasság időtartalmától. Vannak, akik a gyors, egyszerű és „fájdalommentes” változatot választják, de többségében megadják a módját és életre szóló, emlékezetes lagzit tartanak. Vallás, világnézet, szokások, elképzelések, hobbik, mániák… és még ki tudja mennyi féle tényező határozza meg összességében a ceremóniát.

szilka_szalon

Szilka Szalon Kistarcsa

A házasság első lépése a hivatalos esketés, amikor az anyakönyvvezető két tanú közreműködésével összeadja a párt, s bekerülnek a „nagy anyakönyvbe”. Igaz, utóbbit tavaly július 1-én felváltotta az Elektronikus Anyakönyv, így már csak egy A/4-es házassági lapot írnak alá, ami anyakönyvi alapirat lesz. Ennek a szertartásnak is többféle módja lehet, ami sok mindentől függhet. A helyszín szabadon választható, így az ország bármely településén, vagy akár a levegőben, esetleg víz alatt is örök hűséget fogadhatnak a párok. A lehetőségek és árak viszont helytől függőek. Lapunk megjelenési területein található önkormányzatoktól kérdeztük, hogy mire számíthatnak a házasulók, illetve milyen extrém esetekkel találkoztak. Lapzártánkig Mogyoród, Erdőkertes, Kistarcsa, Dunakeszi, XV. kerület és Fót anyakönyvvezetőitől érkeztek válaszok.
Elsőként arra voltunk kíváncsiak, mennyi ideig tart, illetve mennyibe kerül a legegyszerűbb esküvő?
Mint kiderült, ebben nincs különbség, mivel a sima esketés – munkaidőben, hivatalban, illetve a házasságkötő teremben – ingyenes és nem tart tovább 10-15 percnél.
A komolyabb házasságkötéseknél már változóak a lehetőségek és tarifák.

Dr. Makráné Nagy Judit, a Mogyoródi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Ügyintézője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a külső helyszínen történő házasságkötés 40 ezer forint plusz Áfa. A házasságkötő teremben történő esketés díja 15 ezer forint plusz Áfa, ami magába foglalja a következő szolgáltatásokat: ünnepi szertartás, terembérleti díj, a terem berendezése, zene biztosítása, a dekoráció, a gyertya, a gyűrűtartó tál, az okmányok átadásához ajándék mappa, házassági emléklap, a pezsgőzéshez a pohár, szervírozás. A pezsgőt (illetve a kívánság szerinti italt) a koccintáshoz a házasulandó felek biztosítják.
Mogyoródi Polgármesteri Hivatalának házasságkötő terme 60  fő befogadására képes. Külső helyszínen is vállalnak esketést, amennyiben megteremtik a házasságkötéshez szükséges méltó körülményeket.

forray-torta

Forray torta – Mogyoród

Gombos Viktória, Erdőkertes anyakönyvvezetője arról tájékoztatott, hogy Erdőkertesen díjmentes a házasságkötési eljárás és a szertartás, amelynek időtartama több tényezőn múlik, attól függően, hogy a pár a lehetőségek közül mit szeretne választani (gyűrűhúzás, gyertyagyújtás stb.). Erdőkertesen a házasságkötéshez rendelkezésre áll a Polgármesteri Hivatal házasságkötő helyisége, amely 15-20 fős befogadóképességű. Nagyobb létszámú (akár 100-150 fős) esküvőknél a Faluház kistermét, illetve nagytermét lehet igénybe venni. Vállalnak külső helyszínen is esketést, a település közigazgatási illetékességi területén belül.
Gombos Viktóriától megtudtuk, hogy eddigi pályafutásának legextrémebb esküvője az volt, amikor a vendégek nem voltak beavatva, hogy esküvőre hivatalosak – szülinapra lettek invitálva –, és (szerencsére kellemes) meglepetésben volt részük, hogy esküvőre érkeztek.

Udud Jánosnétól, Kistarcsa anyakönyvvezetőjétől megtudhattuk, hogy az alap esküvő 12 ezer forint plusz Áfa (alapszolgáltatás munkaidőn túl, gyűrűváltás, emléklap). A közepes kategóriájú 14 ezer forint plusz Áfa (ünnepi beszéd, gyűrűváltás, pezsgő szervírozás, zene, emléklap). A legdrágább 17 ezer forint plusz Áfa (ünnepi beszéd, gyűrűváltás, pezsgő szervírozás, zene, gyertya, szülők köszöntése, emléklap). Kistarcsa házasságkötő termének befogadó képessége 60 ülőhely és 20 állóhely. Külső helyszínen házasságkötést nem tartanak és extrém kívánságok nem voltak még, de nem is vállalnak.

eskuvo

Stafirung ajándékbolt Gödöllő                                                                                Mana esküvői fotózás

Sárosiné Szabó Tímea Dunakeszi anyakönyvvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szombati esküvők 12 ezer forintba kerülnek, függetlenül attól, hány meghívott vendéggel érkeznek, kérnek-e külön zenét, vagy egyéb szolgáltatást. A hét közbeni esküvőket egy kisebb teremben tartják, ahol kb. 15 fő fér el kényelmesen. A hétvégi esküvőkre egy nagyobb terem áll rendelkezésre, kb. 100 fő befogadóképességgel. Külső helyszínen is vállalnak esküvőt – természetesen csak Dunakeszi közigazgatási határain belül –, amelynek díja 30 ezer forint.

Borsos Katalin a XV. kerület anyakönyvvezetője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy pénteken 10 ezer forint a terembérlet és 3 ezer az anyakönyvvezető díja. Szombaton a terembérlet ára változatlan, de az anyakönyvvezető díja már 6 ezer forint. Ezen felül, maximum 9 ezer forintnyi pluszköltséget jelenthet, ha minden plusz lehetőséget igénybe vesznek (zene, díszítés, emlékdosszié, gyertya, versmondás, pezsgő). Külső helyszínen – csak a kerületben – vállalnak esketést, amelynek költsége 40 ezer forint plusz áfa, ezen felül még 17 ezer forint az anyakönyvvezető díja.
A hivatalban 40 állóhely és 60 ülőhely áll rendelkezésre a szertartáshoz.
Borsos Katalin kiemelte, hogy az elmúlt évben kevesebb házasságot kötöttek a kerületben. Míg tavalyelőtt 194 esküvő volt, tavaly csak 168 alkalommal mondták ki az igent.

eskuvo1

Gold Laser esküvői lézer show                                                                             Zsanka dekor Gödöllő

Bese Lászlóné, Fót anyakönyvvezetőjének tájékoztatásából megtudhattuk, hogy  a „megadjuk a módját” esküvő kb. 45 percig tart. A fizetős esküvők közül a legolcsóbb munkaidőben 3 ezer forint (alapszolgáltatással, pezsgős koccintással), munkaidőn kívül 18 ezer forint a hivatal házasságkötő termében és a Károlyi kastély Márványtermében.
A pár kap bársony borítású emléklapot, anyakönyvi borítót, van pezsgős koccintás, szülőköszöntés, sőt szívesen veszik, ha összeállítanak zenei anyagot, amit a rendezőirodás munkatárs kezel (halkít, hangosít stb.).
A külső helyszínen tartandó esküvő ára munkaidőben és munkaidőn kívül is 25 ezer forint. Gyakori helyszínek: Botos vendéglő, Fáy présház, Coco-Mio étterem, katolikus templom kertje, de szívesen megyek egyéb helyszínekre is, például a családi ház kertje is meghitt környezet, de a városunkat körbevevő dombok tetején is különleges élmény esketni – emelte ki Fót anyakönyvvezetője. Azt is elmondta, hogy a hangulat teljessége érdekében a klasszikus „nagykönyvet” is magával viszi, és abba helyezi a házassági lapot.
A házasságkötő teremben bérleti díj nincs, s 30 ülőhely és kb. 50 állóhely áll rendelkezésre. Éppen ezért az önkormányzat kijelölte hivatali helynek a Károlyi kastély Márványtermét, ahova nem kell kiszállási díjat fizetni, viszont a párokat terheli a 30 ezer forintos bérleti díj, amely a Károlyi István Gyermekközpont bevétele.
Bese Bori büszkén mesélte, hogy 32 éves anyakönyvvezetői pályafutása alatt rengeteg érdekes és meglepő eset, illetve kérés és kívánság volt. Számára a legextrémebb eset az volt, amikor úgy adta össze a párt, hogy repülővel köröztek Fót felett. Elmesélte még, hogy neki is volt olyan esete, amikor a házasulandók családi kirándulásra mentek a Gyermekvárosba, s a Márványterem látogatásakor az ajtón belépve döbbent le a család, hogy anyakönyvvezető várta őket. Azt hitték eltévedtek, de amikor a pár ismerősként köszöntötte, rájöttek, hogy a kirándulás valójában esküvő. Nagy volt a meglepetés, majd az öröm is.
Érdekességképpen megemlítette, hogy a napokban olyat kérdeztek tőle, amin igencsak elcsodálkozott. Arról érdeklődtek, hogy a Fóton kötött házasság érvényes-e Budapesten is…

Meggyesi Gyula

marika

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: