Mi az ezoterika, és hogyan alkalmazzuk

Nagyon nehéz napvilágon tartani az ezotéria szerteágazó formáit, a vannak jósok látók, médiumok, jövendölők, lélekgyógyászok, asztrológusok. Van asztrológia misztika, jóga meditáció, karma tarot, jí csing spiritizmus, mágia, parapszichológia.

De hogy mik ezek, kitől és mit lehet kérdezni, ki miben tud valóban segíteni, hol lehet őket elérni, milyen igazságalapja ezeknek azt pontosan csak kevesen tudják.

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre mind választ tudjunk kapni, ismernünk kell ezeknek létrejöttét, annak történelmét, értelmét, célját. Magyarul átfogó ismereteknek kellene lennie a témában, – de az emberek többségének azonban nincsen…

A tanulmányozás során jöttem rá arra is, hogy a misztikumokat elítélő, lenéző, emberek, pont ugyan annyira károsak az ezotéria értékeire, mint a korlátlan naivitás. Aki minden „hókusz- pókuszt” elhisz, az sosem fogja tudni, mi is ennek az egész világnézetnek az értelme.

Ezért aztán úgy döntöttem, hogy beleásom magam a lehetetlenbe, és választ keresek a kérdésre, mi az ezoterika, és hogyan alkalmazzuk? Az arany középút mibenlétét fedezném fel szívesen, amely nyilván szubjektív, és a határok egyéntől függően változnak és elmosódnak.

Lehet hallani fanatikusokról, is fanatikus ellenzőkről, akik mindent ami a szemmel láthatatlan, elítélnek. Pedig „ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”.
Arany szabály, és a hétköznapi életünk velejárója, hogy ami sikeres, legyen az eszme, termék, vagy szolgáltatás, azt egyrészt mindig támadják, másrészt mindig leegyszerűsítik eltorzítják.

Ezen azt a leegyszerűsített pénzszerző akciót értem, amelyet nagyon sok esetben a médiában láthatunk.

Egy olyasfajta misztikus élmény, amely során az ember megtapasztalja, hogy „én vagyok a világ,  és a világ pedig én vagyok”. Pozitív lelkiállapot, amelyben pont az a leírhatatlan boldogság szerepel, hogy mindenki egyenlő, és jó. Ebben a felszabadult állapotban nincs tér és nincs idő, pedig a mostani életünkben a kettő közül valamelyik szerepel mindig.

Ez az élmény leírhatatlan és kimondhatatlan. Ezért is van többek között úgy, hogy aki elzárkózik ennek a misztikus létezésétől, az lenézni, és általában butaságnak is tartja.

Nem csak a misztika fordult az efféle lelki tisztaság állapota felé, hanem vallások is. A buddhizmus több ágazata is például.
Sokféleképpen elérhető, ez lelki katarzis, és ezeknek a különböző ágazatoknak az összefoglaló bemutatására törekszem a következő hetekben.

Megpróbálok segíteni, észrevenni, az ezoterikus tanok valódi értelmét, felfedni, a titkot, és megmutatni, hogyan segítenek ezek az okkult tanítások, a mindennapi életünk szebbé tételében, mélyebb értelemben…

 

Hrisztoforidisz Zsófia

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: