Miért fontos és hasznos egy reális ingatlan értékbecslés?

Szerencsére egyre több ügyfél keres meg minket azzal, hogy készítsünk az ingatlanukra értékbecslést, mert tisztában vannak azzal, hogy érzelmi elfogultságuk révén nehezen lennének képesek reálisan meghatározni, hogy mekkora a piaci értéke az ingatlanuknak.

Mi, magyarok köztudottan sokkal erősebb érzelmekkel vi­sel­te­tünk ingatlanunk iránt, hi­szen a tulajdonlás mér­téke ha­zánk­ban 90% körül mo­zog, míg Euró­pá­ban nyugatabbra ez már csupán 70%, Ame­ri­ká­ban pedig 50-60% arányban van jelen.

A fenti adatok is jól szemléltetik, hogy nálunk a legnagyobb vagyontárgy az ingatlanunk, amiért – a bérszínvonalat tekintve – nagyon sokat kell dolgoznunk, adott esetben hitelt veszünk fel, van, hogy egy élet küzdelme az, amelyet aztán gyermekeink megörökölnek.

A minap néztem egy statisztikát, mely a magánszemélyek között létrejött lakástranzakciók számát mutatja. Jól kivehető, hogy 2020 óta jelentősen csökkent a tranzakciók száma, ami nem meglepő, hiszen a Covid jelentősen visszavetette a piac mozgását. Utána az infláció dinamikus emelkedése következett, mellyel párhuzamosan a jegybank is szigorított és a hitelkamatok is emelkedni kezdtek.

Ebben a környezetben a reális piaci érték megállapítása el­engedhetetlen, főként akkor, ha az idő sürget minket.

Az elmúlt hónapokban már tapasztalni az élénkülést a piacon, hiszen 2024. január 1-jétől az önkéntes kamatplafont tovább csökkentették 7,3% THM-re, támogatások tekintetében kiemelendő a CSOK Plusz és a 10%-os önerővel igényelhető lakáshitelek.

Tehát a finanszírozási oldalról elmondható, hogy igyekeznek élénkíteni a keresletet. Arra a kérdésre, hogy érzékelhetőbb élénkülés miért nem tapasztalható a következő cikkemben fogok írni.

Viszont következő kérdés: Mi kell ahhoz, hogy saját adásvételünket gördülékenyebbé, gyorsabbá, hatékonyabbá te­gyük?

A válasz egyszerű: szakember tanácsadó által elkészített értékbecslés. Ehhez mi a piaci összehasonlító módszert alkalmazzuk, mely azt jelenti, hogy kutatunk megvalósult adásvételek után, hiszen az a legjobb, mert amely áron megvalósult egy tranzakció, az az igazi a piaci érték. A piaci érték jelenti azt a becsült összeget, amelyért az ingatlan értékesíthető, miközben mindkét fél hajlandóságot mutat, valamint ehhez társul megfelelő marketingtevékenység és a felek tájékozottsága. A lényeg, hogy amikor ránézünk ingatlanunkra, amit el szeretnénk adni, ne csak arra gondoljunk, hogy mi mekkora vételárral lennénk boldogok, hanem, hogy van a másik oldal, a vevői oldal, hogy ő mekkora összeget hajlandó fizetni az ingatlanért.

Viszont van, hogy fel kell térképeznünk a kínálati oldalt is, mert nincs elég adásvétel a birtokunkban, ebben az esetben a kínálati oldalt meg kell korrekcióznunk, hiszen nem tudhatjuk, hogy az ár értékbecslés alapján lett-e meghatározva. Ami nagyon fontos és elsődleges szempont, hogy ne az almát a körtével akarjuk összehasonlítani. Például, ha egy zártkerti ingatlan értékét becsüljük, akkor nem a belterületi panellakásokkal fogjuk összehasonlítani.

Leszögezném, hogy az ér­ték­becslés – ahogy a nevében is benne van –, egy becslés, így lehetnek eltérések a megállapítások között, hiszen ez nem egy egzakt tudomány, vi­szont a szakmai szabályoknak megfelelően járunk el minden esetben.

Vannak olyan esetek, amikor nem az adásvétel az oka an­nak, hogy szükség van ér­ték­becslésre, mint például a há­zassági vagyonközösség meg­szüntetése, öröklés, ajándékozás, különböző vitás esetek rendezése és a bank is kiküldi saját szakemberét hitel elbírálása kapcsán.

Már Benjamin Franklin is megmondta „az idő pénz”, így nem érdemes elzárkózni az ér­ték­becslés elől, mert minden félnek az az érdeke, hogy a tranzakció minél hatékonyabban realizálódjon.

Végezetül kiemelném, hogy irodánk foglalkozik vevőképviselettel is, mely esetben az ártárgyalás során is nagy segítséget tud nyújtani egy reális értékbecslés.

Mint minden szakmában ná­lunk is a fejlődés a legfontosabb, folyamatosan képezzük magunkat azért, hogy ügyfeleink kiszolgálása mindig kifogástalan és minőségi legyen.

Az ügyfél elégedett mosolya a munkánk igazi ajándéka.

Kovács Alexandra-  ingatlan tanácsadó
E-mail:  a.kovacs@remax.hu  Tel.: 06-20-560-8550
www.remax.hu   1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 5. 1/3

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: