Miért van szükség ingatlan tanácsadóra?

Aki a kínálati oldalon szereplőként bevonódik az ingatlanpiaci dinamizmusába, legalább egyszer eszébe jut az a megoldás, hogy szakemberre lenne szüksége. Hiszen bármilyen egyszerűnek is tűnjön első hallásra eladni az ingatlant, nagyon sok tényező nehezíti ezt az elhatározást.

Rögtön a folyamat elején vár az első és ta­lán a legnehezebb feladat, meghatározni az ingatlanod árát, hiszen ez nagyon sokban függ az adott helyhez, há­zadhoz fűződő érzelmeidtől.

Azt már bebizonyították, hogy racionális döntés voltaképpen alig létezik, mert szinte minden döntésünket áthatják az érzelmeink, még ha azt szeretnénk is ta­gadni. Pontosan ezért vagy baj­ban az ár meghatározásában. Ráadásul felméréseink alap­ján, sajnos nagyon sok más közvetítő cég nem készít az ügyfél számára reális értékbecslést, árkalkulációt, sőt van, hogy még az általad el­képzelt árnál is magasabb áron hirdetik meg a magasabb jutalék reményében. Viszont ez így nem korrekt! A piaci összehasonlító értékbecslés esetén törekedni kell arra, hogy tudjunk beemelni az összehasonlítandó ingatlanok körébe, ne csupán a piacon lévő kínálatból ingatlanokat, hanem megvalósult adásvételeket is. Ugyanis az ingatlan va­lós ára az, amin el le­het adni, valamint nem csupán azt kell vizsgálni, mennyit szeretnél érte kapni, hanem a potenciális vevő mennyit hajlandó érte fizetni.

Következő dilemma, töprengés azzal kapcsolatban lesz, hogy milyen képeket készíts és azokat milyen portálokon tedd közzé. Egy rendes, megbízható, precíz tanácsadó kidolgoz Számodra egy marketing és egy értékesítési stratégiát, amelynél először is felméri az igényeid és elvárásaid, az élethelyzeted és az idővel kapcsolatos meglátásaid.

Ugyanis három dolog az, amely nagyon fontos: az ár, az idő és a stratégia. Ez hasonlatos akár a befektetésekhez, ott is van egy háromszög, csak ott a likviditás, a hozam és a kockázat hármasával találkozhatsz. Hogy a példánál maradjak, ha magas hozamot szeretnél, akkor a likviditásból kell engedned, viszont, ha a biztonságra törekszel, akkor ne le­gyen elvárás a magas hozam.

Visszakanyarodva a mi területünkre, ha rövid időn belül kell eladni az ingatlanod, ak­kor ne magas áron hirdesd stra­tégia nélkül. Akár hiszed, akár nem az ingatlanodnak lesz a piac által egy megítélése abból az információhalmazból, amivel és ahol szerepelteted.

Következő érdekes kérdés a folyamat során, hogy ki fogja mutogatni, prezentálni az in­gat­lant az érdeklődőknek? Te? Lesz erre időd? Minden egyéb adatnak, tudásnak a birtokában vagy? Legyen az adózás, jog, épületszerkezet, vagy diagnosztika? Nem lenne könnyebb, ha mindezt a terhet egy tanácsadó levenné a válladról? Nem lenne sokkal könnyebb, ha a kezdet kezdetén az energiád inkább abba fektetnéd, hogy jól válassz tanácsadót?

A másik verzió, ha nem érkezik érdeklődő. Van időd, energiád, kapcsolati tőkéd, rá­lá­tásod, hogy proaktívan ku­tasd fel az érdeklődőket?

Minden csupán az idő függvénye. A döntés pedig a kezedben van: vársz, vagy megbízol egy hozzáértő, Számodra szim­patikus tanácsadót.

Kovács Alexandra ingatlan tanácsadó: 06-20-560-8550  
E-mail: a.kovacs@remax.hu

x

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: