Mire elég 20 millió forint a Veresegyházi kistérségben? 

Budapesten 20 millió forintos keretösszegből épphogy csak egy garzonlakást tudunk vásárolni. Ahogy távolodunk az agglomeráció felé, akár már néhány kilométerrel arrébb, egy nagyobb ingatlant kapunk ugyanabból az összegből. Az Ingatlannet.hu statisztikája alapján megmutatjuk, hogy konkrétan mire elég húsz millió forint Veresegyházon és környékén.

Az ingatlanvásárlásnál fontos az időzítés

Az ingatlanpiacon lévő ingatlanok árai folyamatosan változnak, valamilyen külső vagy akár belső tényező hatására. Az ingatlannet.hu statisztikai elemzése alapján láthatjuk, hogy az idei évben a koronavírus miatt nem volt mindegy, hogy mikor is hajtottuk végre az ingatlanvásárlást.

Veresegyházon a téglalakások kínálati átlagárai – ahogy az általában lenni szokott – jóval magasabban mozognak, mint a családi házaké. A két ingatlantípus elmúlt 10 hónapos árváltozása azonban megegyező, az általuk leírt görbe között párhuzam vonható. A 2020-as év elejét mind a téglalakások, mind a családi házak áremelkedéssel indították. Ezt követően, a koronavírus hatására az átlagárak drasztikus kezdtek csökkeni. Az ősz kezdetével pedig újabb áremelkedésnek lehettünk szemtanúi.

Mindezek alapján az első hullám vége felé volt érdemes téglalakást vásárolni, hiszen ekkor voltak eddig a legalacsonyabbak a kínálati átlagárak. Veresegyházon ekkor 20 millió forintból egy 34 m²-es téglalakást, vagy egy 49 m²-es családi házat tudtunk volna megvásárolni. Idén a veresegyházi eladó téglalakások és családi házak átlagos négyzetméter ára a márciusi hónapban volt a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy 20 millió forintért egy 31 m²-es téglaépítésű lakást, vagy egy 44 m²-es házat lehetett kapni. Vagyis a mélypontok és a csúcspontok között 10-20 m² eltérés volt.

Mennyit ér most 20 millió forint? Az októberi statisztikai adatok alapján az általunk kijelölt keretösszeg a veresegyházi lakáspiacon 33 m²-re elegendő. A Veresegyházon családi házak iránt érdeklődőknek pedig 20 millió forintért cserébe egy 46 m²-t ajánlanak.

A környék legdrágább házai Erdőkertesen vannak

Az ingatlanvásárlásnál nem csak időzítés fontos, hanem maga a lokáció is. A nagyobb városokban általában jóval magasabbak az átlagos négyzetméterárak, mint a kisebb településeken.

Az Ingatlannet.hu által vizsgált Veresegyházi kistérség települései közül legjobban Galgamácsán járhattunk, ahol 20 millió forint egy igen méretes, 110 m²-es házat ért. Vácegresen és Csomádon egyaránt 70 m²-t ért ugyanez az összeg. Őrbottyánban és Veresegyházon már csak 45-50 m²-re volt elegendő a keretösszeg. A legkisebb, 40 m² alapterületű házat pedig Vácrátóton és Erdőkertesen kínálták a sokat emlegetett 20 millió forintért.

Merre tartanak majd az árak 2021-ben?

Szakértők szerint bizakodóan nézhetünk az újév elé. A 2008-as évvel ellentétben most nem beszélhetünk ingatlanpiaci válságról. A gazdaság ezen szegmense most inkább a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések hatásaival szemben küzd. Bár a jövő hozhat meglepetéseket, az árak tekintetében valószínűleg tovább fog folytatódni az idei trend, azaz nem számíthatunk látványos áremelkedésre.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: