Múlt, jelen, jövő: nádtető

Van jövője a nádazásnak – állítja Dosztál Károly. És hogy a sukorói nádtetőkészítő mester valóban bizakodó, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egyik fiát sem beszélte le arról, hogy ebben a szakmában keresse a boldogulást.
A Velencei-tó környékén járva feltűnő, hogy egyre több a náddal fedett hétvégi, illetve családi ház. Hogy miért? Dosztál Károly lelkesen sorolja az okokat, amiért mind többen választják ezt az őseink által kedvelt tetőfedő anyagot.
– A nád az egyik legjobb hőszigetelő. Télen melegen, nyáron hűvösen tartja a házat – magyarázza. Egy 40 centiméter vastag nádtető alatt kánikulában legalább 10 fokkal hűvösebb van, mint a cseréptetős, vagy palával fedett épületben, télen pedig jobban tartja a hőt a ház, tehát kevesebb fűtőanyagot kell elhasználni. Az sem utolsó szempont, hogy a jól felrakott nádtető némi karbantartással akár 80 évig is kitart nagyobb javítás, átrakás nélkül. Persze az sem mindegy, hogy valahonnan a Távol-Keletről hozott, vagy a Velencei-tónál vágott acélos, ruganyos nádból készül a tető. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a tetőkészítéshez használt nádat úgy vásárolta, vagy saját maga vágta, válogatta a nádazó, gondosan ügyelve arra, hogy a kényes művelethez csak kifogástalan minőségű kévét használjon.
A mester szerint a tetőfedő anyaggal tilos spórolni, ahhoz ugyanis, hogy kifogástalan, tömör legyen a fedél, bizony bele kell rakni négyzetméterenként 11 darab, 85 centiméteres körméretű, kézzel kötött kévét.

– Nem kapkodós munka a nádtetőépítés. A trehányság hamar megbosszulja magát, és a rosszul felrakott nádtető sokba kerül az épület gazdájának – avat be a nádazás titkaiba Dosztál Károly. Ő egyébként maga vágja, válogatja, osztályozza az általa készített tetőkre kerülő nádat. Huszonhárom éve bérel területet a tavon. A nádvágás „tudományát” a dinnyési nádüzemnél leste el, ahol korábban buszsofőrként dolgozott, és a nádaratókat szállította. A nádvágással töltött több mint két évtized alatt alaposan megismerte a tavat és a nádasokat, és úgy tűnik, ezzel a munkával meg is találta a számítását.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: