Negyedével nőtt a lakásforgalom

Amíg tavaly november végéig közel 78 ezer, addig az idén több mint 96 ezer lakás cserélt gazdát Magyarországon, a növekedés 23 százalékos – közölte a saját adatain és szakmai korrekciókon alapuló becslését a Duna House franchise-hálózat hétfőn az MTI-vel.    A szakértők szerint a budapesti piacot a befektetetési céllal vásárlók uralják. Novemberben az arányuk 30 százalék volt, átlagban 14,4 millió forintért vásároltak 53 négyzetméteres ingatlanokat. A második legnépesebb csoport az első lakást vásárlóké, akik – átlagosan – a 10,9 milliós, 50 négyzetméteres lakásokat keresték.
A statisztika szerint minden ötödik vevő nagyobb lakásba költözött, ők átlagosan 91 négyzetméteres ingatlant választottak, 21,6 millió forintért.
Vidéken a befektetők csak a harmadik legnépesebb csoport: a forgalom 19 százalékát adták, 7,5 milliós vásárlási átlagárral. Minden negyedik vevő nagyobb lakást vett, átlagosan 101 négyzetmétereset, amelyre 14,5 milliót költött. A legnépesebb vidéki csoport – 31 százalékkal – az első lakást vásárlóké volt 8,6 millió forinttal.
A vásárolt új lakások aránya Budapesten mindössze 1 százalék volt, Kelet-Magyarországon 3, a nyugati országrészben pedig 5 százalék.
Az ország keleti felén 121 ezer, a nyugati részen pedig 138 ezer forintosos négyzetméter áron vették a panellakásokat novemberben, Pesten 186 ezer, Budán 207 ezer forint volt az átlagár.
Téglaépítésű lakásokat vidéken közel azonos, 150 ezer forintos négyzetméter áron vásároltak. Pesten 229 ezer, Budán 336 ezer, a belvárosban pedig 343 ezer forintért vették négyzetméterenként.
Novemberben a fővárosban és Pest megyében keresték a legnagyobb arányban a felújítandó lakásokat, Budapesten 9 százalék míg az agglomerációban 7 százalék volt ezek aránya.
A fővárosban a pesti oldalon XIII. kerületi lakások voltak a legkeresettebbek, utána – lényegében azonos szinten – a VI., VII. és XIV. kerület következett. A budai oldalon a XI. kerület vezet, azt követi a II. kerület.
A Duna House nyomon követi az adásvéteknél mért árcsökkenés arányát is. Ez két részből áll: az első esetében maga az eladó enged az árból, mielőtt a vevő megérkezne, míg a második a vevővel folytatott alku. A vidéki családi házaknál volt a legnagyobb a lealkudott ár: az eladó előbb 5 százalékkal ejtette az árat, majd a vevő további 11 százalékot alkudott le.
A legkisebb árcsökkenés a vidéki panel lakásoknál volt, az eladó előbb 1 százalékot, majd az alku során 5 százalékot engedett. Átlagosan a fővárosban 8 százalék, míg vidéken 11 százalék volt az árcsökkenés az eredeti kínálati árhoz képest.

2014. december 8.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: