Nehéz megfelelő munkaerőt és munkát találni

Százszámra jelennek meg az állásajánlatok a szakportálokon, mégis a lehetőségek hiányára panaszkodnak a munkakeresők. A cégvezetők sem elégedettek a hazánkban uralkodó helyzettel: ők megfelelő dolgozót nem találnak. Vajon miért?

Zámbó Márta kommunikációs- és életvezetési tanácsadó a munkát kínálók és a munkakeresők oldaláról is számtalan negatív tapasztalatot hall.
– A cégek sok esetben nem találnak megfelelő embert, sokan pedig munkára vadásznak, hiába. Ha folyton munka után rohangál valaki, ám az sehogy sem jön össze, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy tényleg a számára megfelelő területen keresgél-e. Mindennek az önismeret az alapja, tudjuk-e önmagunkról, hogy mire vagyunk alkalmasak, mik az erősségeink és mi az, amiben tényleg kiválóak vagyunk, vagy lehetünk, s ezek tükrében mi a vágyunk.
Ha valaki már előre utálja azt a munkát, amire éppen jelentkezik, vagy fél a feladattól, amit majd végeznie kell, nagy valószínűséggel nem lesz sikeres az interjún. Nem szabad elfelejteni, hogy a diploma, vagy a szakképesítés önmagában még nem tesz senkit mindenre alkalmassá, szükséges a tapasztalat és az emberi minőségünk erejének összetettsége is. Ilyenkor a kulcs gondolkodásunk és hozzáállásunk megváltoztatása. Igyekezzünk olyan munkát találni, amit szeretünk, ami a hivatásunkká válik! Nem egyszerű ilyet találni, viszont már az interjún segíthet, ha érződik, hogy szeretnénk ezt a munkát.
A vállalati oldalon sok esetben csak a legideálisabb jelöltben gondolkodnak, pedig tökéletes munkatárs nem létezik. Megéri átgondolni az esetleges változást, fejlődési lehetőségeket az adott pozíciónál. Gyakori hiba, hogy nem megfelelő helyen hirdetik a lehetőséget.
– Az ideális megoldás érdekében mindkét félnek kell mutatnia némi rugalmasságot. Egy-egy pozíció betöltésénél nem csak a szakmai tudás, hanem az emberi adottságok is fontosak. Kisvállalkozások esetében sokszor a cégvezető választja ki az új munkatársat, mondván, hogy ki tudná nála jobban, kire van szüksége. A végleges döntést az életrajzon kívül egyéb tényezők is befolyásolják, többek között, hogy vajon megbízható-e a jelölt, rugalmas-e, tud-e együttműködni, csapatjátékos, vagy inkább magányos farkas, vállalja-e a tanulást, mivel motiválható stb. Zámbó Márta szerint érdemes tapasztalt szakember segítségét kérni a toborzás és kiválasztás területén.

KK

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: