Mégsem büntetik a prostituált „igénybevételét”

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely szerint bűntettet követne el, aki prostituált szexuális szolgáltatását igénybe veszi és ezt fél évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

A testület szerint egyrészt nem egyértelmű a kérdés, másrészt arra is felhívták a figyelmet, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint a bűntettet szándékosan elkövetőket 2 évnél hosszabb ideig terjedő szabadságvesztéssel kell büntetni, a javasolt 6 hónapig terjedő büntetési idő pedig ezzel nincs összhangban.

A magánszemély által benyújtott – 2:8 arányban elutasított – népszavazási kezdeményezés így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy aki tudatosan igénybe vesz prostituált által anyagi ellenszolgáltatásért nyújtott szexuális szolgáltatást, bűntettet követ el, és hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő?”.

A bizottsági vitában felmerült, hogy a Btk. nem ismeri a “tudatosságot”, csak a szándékosságot, és volt, aki erre utalva felvetette azt is: hogyan lehet szexuális szolgáltatást nem tudatosan igénybe venni.

A magánszemély már egyszer hitelesítésre terjesztette a kérdését, ám a kezdeményezést akkor a Nemzeti Választási Iroda elnöke utasította el, mert a beadványhoz nem csatoltak olyan “minta aláírásgyűjtő ívet”, amelyet hitelesíteni lehetett volna.

 

2014. november 23.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: