Nő az erőszakhoz vezető szélsőséges tartalmak online terjedése

Növekszik az erőszakos támadásokhoz vezető nemzetközi szélsőjobboldali csoportok online tartalmainak terjedése – figyelmeztetett jelentésében az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Az Europol szerint a közelmúltban elkövetetett fegyveres merényletek közül kettő is „az erőszakos szélsőséges jobboldali és terrorista tevékenységek globális szintű elterjedését illusztrálja”.

Az uniós szervezet által példaként említett ügyek egyike tavaly májusban, az amerikai Buffalóban történt, amikor egy férfi tíz embert ölt meg egy élelmiszerüzletnél. A másik eset pedig az volt, amikor „egy radikalizálódott tinédzser” két férfit lőtt le egy melegbár előtt Pozsonyban, októberben.

Az Europol azt írta, mindkét támadás elkövetője határokon átnyúló online közösség tagja volt, és más erőszakos szélsőségesektől és terroristáktól merítettek ihletet. A közlemény szerint ezek a támadások „rávilágítottak az online propaganda kulcsszerepére a radikalizálódási folyamatban”, ami azt mutatja, hogy az internet továbbra is az erőszakos jobboldali radikalizálódás és toborzás fontos helyszíne.

Kiemelték továbbá, hogy a jobboldali erőszak európai fokozódásának újabb példája, hogy a hónap elején 25 állítólagos puccsistát állítottak elő Németországban, akik az ügyészek állítása szerint az állam megdöntését és saját kormányuk felállítását tervezték.

Az Europol és az Európai Unió 13 országa, valamint Nagy-Britannia hatóságai a december közepén végzett műveletben az interneten terjesztett szélsőséges és erőszakos jobboldali tartalmakat találtak, köztük élő közvetítéseket, kiáltványokat, valamint a terrortámadások ünnepléséről szóló írásos és mozgóképes anyagokat. Az online terjesztett szélsőséges erőszakos és terrorista tartalmak felderítését célzó akció során több mint 800 weboldal került a nyomozók látókörébe. A hatóságok felkérték a platformok üzemeltetőit, erősítsék meg moderálási protokolljaikat, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen típusú visszaéléseket – tették hozzá.

A műveletben Csehország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és az Egyesült Királyság hatóságai vettek részt.

MTI 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: