Női karrier a tech világban

A tech karrier lehetősége a nők számára is adott. Mégis hányan választják ezt az utat és mire számíthatnak?

A tech karrier kapcsán beszélhetünk matematikusokról, mérnökökről, informatikusokról egyaránt. Ezeken a területeken manapság még mindig egyenlőtlenség tapasztalható, a férfiak felé billen a mérleg nyelve mind a betöltött állások számát, mind a bérezést tekintve. Pedig a lehetőség adott a nők számára is, hogy tech karriert építsenek, még ha olykor rögösebb is az odavezető út.

Régen és ma

Ada Lovelace volt az első IT hivatású nő, azaz az első női programozó, mégpedig a XIX. században. Azóta nem kevesebb, mint közel 200 év telt el, a női programozó szakma azonban még ma sem számít teljesen hétköznapinak.

Pedig a lehetőség szinte mindenki számára adott, hiszen a számítógép és internet lefedettség egyre nagyobb arányú. Napi szinten használjuk a technika vívmányait, melyek segítségével bárki bármikor közelebb kerülhet a tech témákhoz. Mérnöki ismereteket kevésbé szerezhetünk online, viszont a programozást az internet segítségével is elsajátíthatjuk, amennyiben érdeklődünk a terület iránt, valamint érzékünk és elég szorgalmunk is van hozzá.

A nemi eltolódást mi sem mutatja jobban, minthogy informatikai képzési területen a felvi.hu adatai alapján 15,4% volt a nők aránya a 2017/2018-as tanévben. Ez az arány nem túl kiegyensúlyozott, pedig így is 1,4 százalékpontnyi javulást tapasztalhattunk az előző év adataihoz képest.

Női karrier pedig igenis lehetséges a tech világban, ideje, hogy leszámoljunk a sztereotípiákkal!

Lehetőségek

A férfiak és nők viselkedése és beállítottsága általában különböző, a női empátiára szükség van tech területeken is. Éppen ezért a legideálisabb a férfiak és nők egy csapatban történő közös munkája lenne. Ehhez azonban arra van szükség, hogy minél több nő válassza ezeket a szakmákat hivatásul, valamint egyenlő bánásmódban részesüljenek férfi kollégáikkal.

Az a tapasztalat, hogy a munkáltatók egyre nyitottabbak, szívesen várják a női jelentkezőket is a mérnök, vagy programozó pozíciókra. Ezek hiányszakmáknak tekinthetők és egyre inkább szükség van ilyen szakemberekre nemtől függetlenül. Így természetesen ott áll a nők előtt is a lehetőség, hogy ezt a pályát válasszák akár már a középiskolában, de a felnőttkori váltásnak sincs semmi akadálya. Online bármikor el lehet kezdeni a tanulást. Ha a programozás érdekel, kezdjük azzal, hogy felépítünk egy honlapot, ami már jó kiindulási alap a mélyebb ismeretek megszerzése felé.

Jó példák

A tech karrier választásában jelentős szerepet játszanak a példaképek. Legyenek ők közismert emberek, vagy családtagok, ismerősök.

Továbbá meg kell ismertetni a nőkkel a szakma szépségeit és lehetőségeit, hogy karrier választásnál, vagy későbbi váltásnál ott legyen előttük, mint lehetséges és vonzó alternatíva.

Ezt felismerve több program is igyekszik támogatni a nők tech karrierjét, valamint próbálja vonzóbbá tenni ezt a területet a nők számára. Többek között jó példa erre a Google Made with code projektje, amely online kódolási tanfolyamokat nyújt kislányok számára, hiszen fontos, hogy már gyermekkorban felkeltsük az érdeklődést a szakma iránt.

Tanácsok

  • Minél fiatalabb korban ajánljuk a szakmával való megismerkedést!
  • A tanulást sosem késő elkezdeni!
  • Az önképzésnek hatalmas szerepe van ebben a szektorban, sose hagyjuk abba!
  • Számos online tanfolyam áll rendelkezésre, használjuk ki őket!

És a legfontosabb:

  • Ne féljünk nőként tech karriert építeni!

Forrás: Rackhost Zrt.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: