Nőttek a jövedelmek tavaly a fővárosban

Az elmúlt évi személyijövedelemadó-bevallások adatai szerint összességében 32 milliárd forinttal csökkent a fővárosi és a Pest megyei magánszemélyek adóterhe, miközben összjövedelmük több mint 109 milliárd forinttal nőtt.

Az elmúlt évről 1 millió 362 ezer – az egy évvel korábbihoz viszonyítva 48 ezerrel több – fővárosi és Pest megyei magánszemély nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást. A 2012-es adatot 109,4 milliárd forinttal meghaladó összjövedelem1 3 376,3 milliárd forint volt, melyet összesen 482,2 milliárd forint adófizetési kötelezettség terhelt. Elsősorban az adóalap-kiegészítés megszűntetésének köszönhetően 32,3 milliárd forinttal volt kevesebb az adóterhelés, mit korábban.

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlását vizsgálva a fővárosban a XII. kerületiek (Hegyvidék), Pest megyében pedig Telki lakosai kerestek a legjobban. A legkevesebb jövedelemmel a XV. kerületben (Rákospalota–Újpalota–Pestújhely) élők, valamint a tatárszentgyörgyiek rendelkeztek.

Tovább nőtt a családi kedvezményt érvényesítők száma, a 307,3 ezer magánszemély együttesen 354,8 milliárd forinttal csökkentette adóalapját. Az egy főre jutó családi kedvezmény összege 1 155 ezer forint volt.

A topjövedelmek között a legnagyobb, 836 millió forint összegű bérjövedelmet egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki. Százmillió forint feletti osztalékjövedelemmel összesen 237 magánszemély rendelkezett, a legnagyobb elérte a 3,7 milliárd forintot. Az ingatlan értékesítésből származó topjövedelmet, 257 millió forintot, egy észak-budapesti magánszemély szerepeltette bevallásában. Árfolyamnyereségből négy adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez, a legnagyobb elérte a 2,7 milliárd forintot. A legmagasabb vállalkozói személyi jövedelemadót, 32,3 millió forintot egy ügyvéd számolta el.

A részletes – grafikonokat, valamint az EVA-ra, KATA-ra, KIVA-ra vonatkozó adatokat is tartalmazó – elemzés a http://www.nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_magyarorszag/kozepmagyarorszag/helyihirek/ útvonalon érhető el.

 Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

2014. december 8.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: