Nyugtató természet

Napjainkban sajnos mondhatjuk, hogy népbetegséggé vált a stressz, a depresszió, a feszültségérzet és az idegesség, melyeknek komoly kihatása van a mindennapjainkra. Kevésbé leszünk koncentráltak a munkahelyünkön, vagy éppen az iskolában.

A természet adta lehetőségeket kihasználva, természetes módon, saját magunk is kezelhetjük a problémát ahelyett, hogy „mű“ nyugtatókat és hasonló, káros hatású készítményekek szednénk. Néhány olyan gyógynövényt gyűjtöttem össze, melyekkel ezektől a feszült, rossz hangulatoktól könnyen és biztonságosan szabadulhatunk meg.

Talán a legismertebb nyugtató hatású gyógynövényünk a citromfű. Egy csésze esti citromfű tea oldja az idegességet, hogy nyugodtan tudjunk aludni. Megnyugtatja az ideges gyomrot, beleket, emellett remek görcsoldó és szélhajtó hatású. Epebetegek számára is kiváló, valamint kiváló a herpeszvírus ellen.

A macskagyökér jótékony hatásait már a 19. században felfedezték, majd napjaink tudósai meg is állapították, hogy a növény valóban tartalmaz nyugtató hatású vegyületcsoportokat, elsősorban gyökere gazdag a valepotriátokban. Kiváló álmatlanság, idegesség, fejfájás, szorongás és bélgörcsök kezelésére. Altató hatással nem rendelkezik, de nyugtató befolyása elmulasztja az elalvási és alvási zavarokat. Enyhe görcsoldó hatással is bír.

Egy szintén jól ismert nyugtató hatású gyógynövény a komló. Kevésbé hat, mint a macskagyökér, inkább teakeverékekben alkalmazzák. Nyugtatja az idegrendszrt, ezáltal segíti az elalvást. Gyomoridegesség tüneteire kiváló, emellett pedig étvágyfokozó hatása is van. Különleges hatása, hogy nyugtatja a férfiak szexuális ingerlékenységét.

Rendkívül jó lazító és nyugtató, az elsősorban illóolajként, vagy fürdővízben használhatólevendula. Néhány csepp levendulaolaj csillapíthatja a fejfájást is. Segít a hirtelen fellépő hangulatváltozások ellen és elősegíti a nyugodt alvást.

Az orbáncfű kitűnő a depressziós tünetek kezelésére. Nyugtalanság és szorongás ellen citromfűvel (1-1 arányban) teafőzetként kombinálva még jobb hatást érhetünk el.

A gyógyfüvekből készült illóolajok, teák, fürdők természetes úton szüntetik meg a stressz különböző érzeteit mellékhatások nélkül. Természetesen előtte mindenképp győződjünk meg arról, hogy nincs semmiféle allergiás kapcsolatunk az adott növénnyel, melyet alkalmazni szeretnénk.

Szücs Zoltán

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: