Peking és Moszkva a vörös turizmusban is együttműködést keres

Kínai és orosz turisztikai szakemberek az együttműködési lehetőségeket keresik az úgynevezett “vörös turizmusban”, a Kínai Kommunista Párt (KKP) múltjához, a forradalomhoz kötődő emlékhelyek népszerűsítésében.

Az elképzeléseknek nyomatékot adva június végén négynapos népszerűsítő akcióba kezdenek a közép-kínai Hunan tartomány Hsziangtan településén. A helyszín megválasztása nem véletlen: a Hsziang folyó középső folyásánál található régióban született a KKP több egykori vezetője, az új Kína alapítója, köztük – a Saosan nevű hegyi faluban – Mao Ce-tung.

Az alkalom jó lehetőséget fog teremteni arra, hogy a két ország képviselői megbeszéljék, miként működhetnek együtt a vörös turizmus továbbfejlesztésében – közölte a Hszinhua hírügynökséggel Luo Ti-huj, az országos turisztikai hivatalban a vörös turizmust felügyelő vezető.

Luo úgy vélte, hogy az orosz és a kínai partnerek együtt olyan turisztikai útvonalakat fognak megtervezni, amelyek különösen a fiatalokat segítik majd abban, hogy megerősödjön hitük a békében, az agresszióval szembeni ellenállás szükségességében és elmélyüljenek hazafias érzéseik.

A beszámoló kitért arra is, hogy az együttműködés elindítása egyúttal annak az idei megemlékezés-sorozatnak a része, amely a japán agresszió elleni háború és a második világháború végének a 70. évfordulója alkalmából tartanak országszerte.

Kínában a nagyobb, kerek történelmi évfordulókhoz közeledve a médiában hangsúlyosabban szóba kerül a szemléltető történelmi ismeretterjesztés eszközének tartott vörös turizmus. Így volt ez a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulóját vagy a KKP megalapításának 90. évfordulóját megelőző időszakban is.

Az országos turisztikai hivatal statisztikái szerint az elmúlt egy évtizedben több mint 4 milliárd látogatója volt a vörös turista helyeknek. A kirándulók száma évente átlagosan 16 százalékkal bővül. A legismertebb helyszínek a kínai kommunista forradalom vidéki bázisai, temetők, múzeumok, más emlékhelyek.

A különböző történelmi pontok könnyebb eléréséhez az elmúlt években autópályákat építettek, másutt repülőtereket alakítottak ki, több mint 100 vasútállomást hoztak létre. A turizmus ezen ágának népszerűsítői azt is hangoztatják, hogy a kezdeményezéssel közvetlenül százezrek, közvetve pedig milliók jutnak munkahelyhez.

 

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: