A Rainbow Loom mánia története

Néhány hónap alatt meghódította a világot egy új mánia, a Rainbow Loom (Szivárvány Szövőszék). Az úgynevezett barátság karkötő továbbfejlesztett változatát egy malajziai férfi forradalmasította, s napjainkra a világ legnépszerűbb játékává vált.

CheongChoonNg

Cheong Choon Ng

A kínai származású Cheong Choon Ng az Egyesült Államokban 1991-ben szerzett gépészmérnöki diplomát – olvashatjuk a Wikipédián. Törés-teszt mérnökként dolgozott a Nissan gyárban. Lányai gumiból készítettek karkötőt, s velük akart játszani, de vastag ujjaival nem sikerült, ezért fából készített szövőszék félét. A lányok nem vették komolyan, így meg kellett mutatnia, mi mindent lehet vele készíteni. Olyan variációkat állított elő, hogy lányai megdöbbentek, s hamar a környék gyermekeinek is kedvence lett.

 

rainbow-papa

Még a Pápa is Rainbow karkötőt hord

A sikeren fellelkesülve, hat hónap alatt kifejlesztette az úgynevezett szövőszéket és 28 féle változatot. 2011 júniusában elnevezték Rainbow Loom-nak. Tízezer dollár befektetéssel Kínában kezdték gyártani az alkatrészeket. Sokáig nem ment túlságosan jól az üzlet, mert nem értették hogyan lehet használni. Indítottak egy honlapot, s lányai és unokahúga segítségével készítettek egy bemutató videót. 2012 nyarán kapta meg az első nagyobb megrendelést, s egy évvel később már több, mint ezer amerikai boltban árusították.

 Egyre több területen hódított, s 2013. szeptemberig több mint 1,2 millió darabot adtak el. Ettől kezdve ívelt igazán a Rainbow sikere felfelé. Bekerült a három legnépszerűbb játék közé. 2013 októberében felkerült a YouTube-ra 66 oktatófilm, amelyek mintegy 4 millió találatot értek el. 2014-ben a BBC News cikkébe,n a világ legnépszerűbb játékának titulálta. A Google keresőben a játékok között a legtöbb találata volt. Nyári táborok, klubok alakultak, s a pápától Katalin hercegnén át David Beckhamig sok híresség is a klubba tartozik. Amolyan szeretettel gondolok rád csapatként emlegetik.

rainbow3

A kreativitásnak nincs határa

Cheong Choon Ng milliomos lett, de a hírek szerint, továbbra is szerényen él, s ő felügyeli az elosztást a lakása közelében működő gyárban.
Karkötő, nyaklánc és gyűrű az alap művek, de a kreativitás határtalan. Többek között állatkák, kulcstartók is készülnek, de sapkát és ruhát is „szőttek” már. Utóbbit elárverezték egy online portálon és mintegy 66 millió forintnyi áron vették meg. Döbbenetes! Három és fél héten át készült, 45 csomagnyi gumikarikából, s készítője szerint nem éppen kényelmes viselet, de ennek ellenére, már az ára miatt is ikonikus darab lett a gumikarikákból szőtt ruha. Azóta megjelentek már bikinik, cipők, övek is, de ezt a sikert nem tudták megközelíteni sem.

Meggyesi Gyula

rainbow7

Hatalmas sikere volt az első ruhának

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: