REX ÁLLATSZIGET a bajba jutott állatokért

A Rex Állatsziget – az 1992-ben alapított Rex Kutyaotthon Alapítvány állat- és természetvédelmi központja – több mint 10 esztendeje áll nyitva a látogatók előtt. A kutyák és cicák örökbefogadását szolgáló állatotthon, valamint az Állatsziget bemutató egységei az év minden napján ingyenesen látogathatók. Iskolaidényben folyamatosan fogadnak óvodás és iskolás csoportokat oktatóprogramjaikra. Az oktatóprogramokon, nyári táborokban, valamint a neves napokhoz kötődő hétvégi rendezvényeken évről-évre közel 20.000 látogató fordul meg.

 MÚLT

rex_allatotthon1

REX ÁLLATSZIGET

Az újpesti Farkaserdő mellett elterülő 2 hektáros területet, az újpesti és fővárosi önkormányzat 2000-ben bocsátotta a Rex Alapítvány rendelkezésére az állat- és természetvédelmi célú létesítmény megvalósítása céljából. Az Állatsziget megvalósításának első fázisaként, 2004 nyarán megnyílt az Állat-örökbeadási központ  és a négylábúak birtokba vehették az első kutya-kennelépületet. A második, 50 férőhelyes kutyakennel megnyitására egy évvel később került sor, ezzel duplájára bővült a befogadható állatok létszáma. Ezt követően minden évben újabb egységgel bővült a létesítmény (vizes élőhely és dísztó, háztáji farm, lovasterápiás foglalkoztató, kisállat simogató, nyitott kemenceszín, központi karantén, vadon élő állatok bemutatója, stb.), míg mostani arcát elnyerte.

JELEN

A 10 esztendeje megnyílt Társállat-örökbefogadási központ, két kutyatartó és 1 macskatartó épületből, valamint a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló épületből (recepció, irodák, gondozói egység, takarmányraktár, állatorvosi kezelő és műtő) áll, mely közel 150 bajbajutott állatnak biztosít kulturált átmeneti szállást és örökbeadási lehetőséget biztosít. Az állatotthon részét képezi a terület északi sarkában található kutyakarantén épület, valamint a macskamentő állomás, amely a frissen bekerült állatok elhelyezésére és elkülönített megfigyelésére szolgál.

rex_allatotthon2

REX ÁLLATSZIGET a bajba jutott állatokért

 Az Oktatóközpont a 40 fős interaktív előadóteremből, valamint a nyitott rendezvénypajtából áll, ahol akár egyszerre 200 látogatót is tudnak fogadni. Az oktatóközpontban évente több ezer diák fordul meg, az Alapítvány ugyanis nagyon nagy hangsúlyt fektet a felelős állattartásra való nevelésre.

 A Minifarm egy olyan – zömmel őshonos magyar – háziállatokat, mezőgazdasági eszközöket és sajátos hazai kultúrnövényeket bemutató háztáji gazdaság, ahol a látogatók oktatótáblák és szakvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a tanyasi élet elfeledett világával.

 Az Állatsziget közepén elterülő tó a Vizes élőhely, mely egy erősen szennyezett és eutrofizálódott ingovány rehabilitációja révén több vadkacsa családnak, és rengeteg egyéb állatnak (emlősök, madarak, hüllők, halak, stb.), valamint csodálatos ritka vízinövényeknek ad otthont. Az Állatsziget felső területén kapott helyet az alapítványhoz frissen bekerült, ismeretlen előéletű állatok megfigyelésére szolgál karantén épület, valamint Rex Tanoda néven itt működik az alapítvány saját kutyaiskolája, ahol menhelyi állatoknak és a lakosságnak egyaránt működő sokrétű kiképzés zajlik.

rex_allatotthon3

REX ÁLLATSZIGET a bajba jutott állatokért

 JÖVŐ

A Rex Alapítvány 2014 nyarán, a tulajdonos önkormányzatoknak területbővítési kérelmet nyújtott be, melynek kedvező elbírálása esetén a Rex Állatsziget jelenlegi 2 hektáros területe további 2 hektárral bővülhetne. A bővítés célja egy olyan országos feladatokat ellátó természet- és állatvédelmi bemutatópark létrehozása, ahol az Állatsziget jelenlegi egységeit kiegészítő négy új létesítmény (Tanyagazdaság, Vadaspark, Vizi tanösvény, Lovasterápiás-központ) révén a látogatók az állat-ember-környezet témakörében széleskörű ismeretekre, valamint testi és lelki felüdülésre tehetnek majd szert. Az ismeretterjesztő és szemléletformáló létesítmény megvalósítása, főleg az óvodások, valamint az általános- és középiskolás diákok környezettudatosságának erősítését, természetismereteinek a gyakorlatba való átültetését tűzte ki céljául, a hagyományos és legmodernebb interaktív technológiák együttes használatával.

A Rex Alapítvány lelkes csapata az állatmentés mellett legfőbb feladatának tekinti, hogy hazánkban is elterjedjen a felelős állattartás kultúrája. Szeretnék, ha az Állatsziget hazánk nemzetközileg is elismert állat- és természetvédelmi mintaparkja lehetne. Harmadik évtizede, főleg adományokból, biztosítják az Alapítvány és az Állatsziget működését, missziójuk elismerésének tekintik, ha valaki adója 1%-ával, rendszeres adományával, önkéntes munkájával támogatja mindennapi munkájukat és nagy ívű terveik megvalósítását.

 Rex Alapítvány – Állatsziget
Cím: 1048 Budapest, Óceánárok u. 33.
Telefon: + 36-1-230-4080
Fax: +36-1-435-0533
Honlap: www.rex.hu
facebook.com/rexalapitvany
adószám: 18015676-1-41

 

 

 

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: