Sétányt kapott Gödöllő az osztrák Bad Ischlben

Sétányt neveztek el a testvérváros Gödöllőről Bad Ischlben – tájékoztatta az MTI-t Gödöllő polgármesteri hivatalának kommunikációs igazgatója.    A Gödöllő-sétány az osztrák kisváros új nevezetességében, a Sisi-parkban található, az átadáson a magyar település egy fát is elültetett.
Péterfi Csaba elmondta: a közvetlenül az Ischl folyó partján található sétányt főleg gesztenyefák szegélyezik, ezért Gödöllő is egy szelídgesztenye-facsemetével gazdagította a parkot.
Bad Ischlt testvérvárosi kapcsolat fűzi össze Gödöllővel, aminek alapja a közös történelmi múlt.
Az osztrák településen ismerkedett meg Erzsébet hercegnő és Ferenc József, majd eljegyzésüket is ott tartották, később pedig, miután megépült a Kaiser-villa, ott töltötte a nyarakat az uralkodócsalád.
Ma már ismét régi pompájában látható a gödöllői királyi kastély, a királyné, Sisi kedvenc tartózkodási helye, ahol több mint kétezer éjszakát töltött el. “Erzsébetnek jelentős kultusza van Gödöllőn, halála után szinte elsőként itt neveztek el parkot a királynéról és állítottak szobrot a tiszteletére” – mondta a kommunikációs igazgató.
A Sisi-parkban Gödöllő mellett az osztrák település más testvérvárosai, a horvátországi Opatija – az egykori Abbázia – és Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó is helyet kaptak.
A testvárosokhoz hasonlóan Gödöllő is fontosnak tartja, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia egykori városai újra megtalálják a közös pontokat, és lakosai is megismerjék egymást. Nyáron diákokat látnak vendégül Bad Ischlből és Szarajevóból, a boszniai városban pedig hamarosan bemutatkozik a gödöllői Talamba Ütőegyüttes a nagy sikerű Orient Express című előadásával – ismertette Péterfi Csaba.


2015. április 27.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: