Global Village: Szigeten a nagyvilág

  A világ zenéinek színes kavalkádját nyújtja idén is a Szigeten a Global Village, ahol a mexikói cumbia punk, a szlovák etno-punk, a kelta muzsika és a görög etno-ska sem hiányzik majd a gazdag repertoárból. Indiából cirkuszi produkció ugyancsak tiszteletét teszi Óbudán.

A Global Village színpadára 2023-ban is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig, Indiától a Közel-Keletig. A programban helyi sajátosságok, egyedi ritmusok, nyelvek és hangszerek sokasága található meg, miközben a zenei stílusok sora a hagyományos hangzásvilágtól az elektronikus zenéig terjed. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat, de természetesen a koncertek sem maradnak el, így bármely napszakban lehet játszani, zenélni és táncolni.

A budapesti Stéfania Allstars salsa órájával indul a bemelegítés, majd kalipszó zenére lehet tovább riszálni a Kanadában élő trinidadi Kobo Town, mexikói cumbia punk stílust képviselő Band Son Rompe Pera, illetőleg a Bohemian Betyars folk-ska-punk slágereire.

A Global Village programja világkörüli utazásra csábít. Az odesszai Kommuna Lux és a kanadai székhelyű ukrán Balaklava Blues projekt szabad dallamaival, Norvégiából a feltörekvő progresszív folk banda, a Gangar, Szlovákiából Varkocs hív etno-punk dorombjával felfedezőútra.

Marcela cigány énekesnő párizsi együttese, a német Lakvar multikulti bandája, valamint a francia-görög Deli Teli zenei koktélja, amely ötvözi a 60-as évek rock’n’rollját és a hagyományos görög tsiftetelit, mutatja be a nemzetek diverzitását. Az angol The Langan Band új páneurópai albumával rukkol elő, amelyet a kelta és cigány stílusok ihlettek. Réunion szigetéről érkezik Ti’Kaniki, de lesz lehetőség az észt duó, Puuluup őrült produkcióján tombolni vagy a görög etno ska-rock előadó, Koza Mostra koncertjén pogózni. S a sor még hosszan folytatható…

Az új Youssou N’Dournak tartott Lass is Budapestre látogat augusztusban. Ugyancsak nagy dobásnak tűnik a Malawiba „utaztató” Madalitso Band és a dél-afrikai BCUC fellépése. Indiából érkezik a Circus Raj lélegzetelállító produkciója, akik akrobatákkal, zenészekkel, kötéltáncosokkal és egy fakírral nyűgözik majd le a közönséget. A francia Archibald Caramantran társulat Congo Massa óriásbábjai is táncra hívnak, egy zsiráf, egy zebra és két gyönyörű madár kíséretében.

Szabó Zoltán Attila

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: