Szkeptikusak a cégek a késedelmes fizetések elleni EU-irányelvvel szemben

A Magyarországon működő cégek mindössze 12 százaléka tartja meghatározó tényezőnek a fizetési gyakorlat javításában a késedelmes fizetések elleni európai uniós direktívát  – derül ki az EOS pénzügyi szolgáltató cégcsoport tanulmányából, amelynek eredményeit eljuttatta az MTI-nek.
    Az Európai Parlament 2011 februárjában kiadott, Magyarországon jelenleg nem kötelező érvényű 2011/7/EU irányelvében a maximális fizetési határidőt 30 – bizonyos esetekben 60 – naptári napban határozza meg.
Thummerer Péter, az EOS Faktor Zrt. ügyvezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a magyarországi vállatok 46 százaléka számít a fizetési fegyelem javulására az elkövetkezendő két év során.
Jelenleg Magyarországon az átlagos fizetési határidő 37 nap, ami megegyezik a kelet-európai átlaggal. Európa egészét tekintve, a Spanyolországban működő vállalatoknak kell számolni a leghosszabb kifizetési idővel, itt 64 napot kell várni a fizetésre a számla kiállítása után. Az igazi haszonélvezői így a rendelkezésnek a déli államok, ahol rendszerint hosszabb fizetési határidők jellemzik a piacot, tette hozzá a ügyvezető.
Minden ötödik vállalat számolt be arról, hogy csökken a késedelmes fizetések száma, sőt minden negyedik vállalat jelezte, hogy tapasztalataik alapján a számláikat gyorsabban fizetik ki a direktíva életbe lépése óta.
Az EOS 2014-es European Payment Practices tanulmányában 12 ország 2600 pénzügyi szakértője szólalt meg az országában tapasztalt fizetési szokások, gazdasági tendenciák és a kintlévőségek kezelésével kapcsolatos kérdések kapcsán.

2014. december 11.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: