Télen Budapest, nyáron Siófok kedvelt

A trivago.hu utazási weboldal összevetette a magyarok nyári és téli utazási szokásait. Télen rövidebb időre foglalunk szállást, de nagyjából ugyanannyit szánunk rá, és az ötcsillagos hotelek is népszerűbbek decembertől februárig. Nyáron Siófokra, télen Budapestre kíváncsiak arányaiban a legtöbben.

Télen a keresések közel harmada budapesti szállásajánlatokra irányul, míg nyáron „mindössze” tizede. A balatoni célpontok közül Balatonfüred szerepel még a nyári toplistán, míg télen a gyógyfürdőkre kíváncsiak leginkább; Hajdúszoboszló mellett, mely mindkét évszakban a 4. legkedveltebb úti cél, Hévíz és Sárvár képviseli a fürdővárosokat.

A külföldi ajánlatok terén már jobban megoszlanak az eredmények, de nyáron vitathatatlanul Olaszország viszi a pálmát; Róma a legnépszerűbb, de két kisebb üdülőváros, Bibione és Lido di Jesolo szállásajánlatai közül is sokan szemezgetnek. Télen a nagy európai városok, Bécs, Prága és a magas árak ellenére Párizs és London is keresett úti cél.

Van némi különbség az utazás időtartamát illetően is. A téli kikapcsolódás rövidebb, ilyenkor átlagosan alig 2 napra foglalunk szállást, és 4-5 napnál többre csak nagyon kevesen utaznak a téli hónapok alatt. A (szó szerinti) nyaralás átlagosan 3 napos, ami nem sok, de nyáron természetesen foglalnak szállást egy hétnél hosszabb időtartamra is.

A kutatásból az is kiderült, hogy nyáron nagyobb figyelmet fordítanak az utazók a szálláshely típusára, árára, általánosságban az oldalon található keresési feltételeket valamivel többen használják, mint télen. A legfontosabb szempont azonban mindig a szálláshely ára, az erre vonatkozó szűrőt az összes szálláskereső 12%-a használja. Fontos a csillagok száma is, tehát a hotel kategóriája, míg a szálláshellyel kapcsolatos vélemények, értékelések kevésbé keresettek.

A kategóriákat illetően a négycsillagos szálláshelyek mindkét évszakban a legkeresettebbek. Nyáron második helyen a háromcsillagos hotelek állnak, míg télen az ötcsillagosok, ilyenkor többen keresik a felsőkategóriás szállásokat. Az apartmanhotelek, hostelek nyáron és télen is megelőzik a két-, illetve egycsillagos szállodákat.

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: