Többet költöttek a turisták Magyarországon

A turisták által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák növekedésének ütemét is meghaladta a szálláshelyeken elköltött összeg bővülése, az adatok nagyon kedvezőek – hívta fel a figyelmet Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal közzétett adatait kommentálva.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a szállásdíj bevételek kedvezően alakultak; ha jobb áron lehet értékesíteni a szolgáltatást, az egyértelműen gazdasági bővülést jelent.
Az év első négy hónapjának adataival kapcsolatban Ruszinkó Ádám elmondta: 2,4 millió külföldi és belföldi turista mintegy 5 millió 700 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, csaknem 7 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Az általuk a szálláshelyeken elköltött összeg 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, több mint 48 milliárd forintot hagytak a vendégek a különböző szállodákban, panziókban és egyéb szálláshelyeken.
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az első négy hónapban a brit vendégek több mint 30 százalékkal több éjszakát töltöttek a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bővült az amerikai piac, valamint az olasz, a francia, a szlovák, a cseh és a román vendégek által eltöltött éjszakák számának bővülése is meghaladta a 10 százalékot.
Ruszinkó Ádám rámutatott, hogy elsősorban a közeli országokból látható jelentős piacbővülés, illetve azok a vendégek jöttek nagy számban Magyarországra, akik kulturális programokat, fesztiválokat, nagyvárosokat látogattak.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében az áprilisi adatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a növekedést mutató számok értékét külön emeli, hogy tavaly az áprilisi forgalom kiemelkedően erős volt.
A tárca szerint a belföldi vendégforgalom növekedésének motorja változatlanul a SZÉP-kártya felhasználás. Ugyanakkor a kereskedelmi szálláshelyi SZÉP-kártya felhasználás a tavalyival lényegében megegyező, ez arra utal, hogy a növekvő vendégszámra a pihenőkártya mellett más kedvező tényezők is hatnak.
A külföldi vendégek esetében az orosz vendégszám főként a rubel árfolyamának kedvezőtlen alakulása miatt mérséklődött, a dollár erősödése viszont az Egyesült Államokból érkező turisták számának 21 százalékos növekedését hozta áprilisban – áll a minisztérium közleményében.

2015. június 10., szerda 12:33

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: