Tornadóval buktak le

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai már az Elf Bar és a hasonló ízesített, eldobható elektronikus cigaretták megjelenése óta nyomon követik az interneten ilyen termékeket hirdető árusokat. Figyelik az újgenerációs elektronikus cigaretták forgalmazását is, és lefoglalják az illegális termékeket.

Magyarországon csak olyan elektronikus cigaretta forgalmazható, amely nem tartalmaz meghatározó ízesítő anyagot. Az Elf Bar piaci hatását meglovagolva azonban folyamatosan jelennek meg újabb és újabb ízesített elektronikus cigaretták, ilyen a Poco Bar vagy a Tornado Bar. Ezekben a termékekben is ízesített, nikotint is tartalmazó folyadéktöltet van, de itt még nagyobb kapacitással kínálják, egy darab nikotintartalma akár száz doboz cigarettáéval is felér.

A NAV Pest vármegyei adóellenőrei a közösségi oldalakon folyamatosan figyelik az ilyen termékek adásvételével foglalkozó többezres csoportokat. Az utóbbi napokban két kereskedő ellen is eljárást indítottak.

Az egyik esetben a revizorok rendeltek a hirdetőtől, de átvételkor – bár az eladónak van vállalkozása – számlát nem kaptak. Az eladó ellen adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység, és jövedéki jogsértés miatt is eljárást indítottak, és az illegális e-cigarettákat lefoglalták.

A másik esetben az árus, aki a rendelés előtt küldött üzenetében akár nagyobb tételű beszerzésre is vállalkozott, komplett vizsgálatra számíthat, mivel vélhetően hasonló, illegális tevékenységből szerzi jövedelmét.

Az adózási és jövedéki szabályok megsértése miatt kiszabható NAV-bírság mellett az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal sújtja a magánszemély eladót.

A NAV a fiatalok védelmében továbbra is fokozott figyelmet fordít az árusítók kiszűrésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: