Túlnyomásos oxigénkamrát adtak át az esztergomi kórházban

Átadták a magyar közegészségügyi ellátás első túlnyomásos oxigénterápiás központját az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházban, a beruházás közel 800 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg – közölte az intézmény az MTI-vel.

A kórház tájékoztatása szerint a hiperbárikus-oxigénterápiás kezelés életmentő lehet szén-monoxid-mérgezés, légembólia, súlyos sebfertőzések, valamint keszonbaleset esetén. Az ismétlődő kezeléseknél a nehezen gyógyuló sebeknél és a stroke-rehabilitációban is kiemelkedő hatású.

A kamrában a normálisnál nagyobb nyomáson tiszta oxigént lélegeznek be a páciensek. A betegek vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnőhet, így nemcsak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént, az oxigén a véráramba is beoldódik – mondta el az MTI-nek korábban a kórház volt főorvosa, Kanász Gábor.

A csaknem 450 négyzetméter alapterületű új részleg a véradó és a belgyógyászat közötti területen épült fel. A betegek – egyszerre legfeljebb tízen – a kezelés ideje alatt egy, a repülőgép utasteréhez hasonlító kamrában ülnek, arcukon oxigénmaszkkal.

A Vaszary Kolos Kórház Komárom-Esztergom vármegye második legnagyobb egészségügyi intézménye, évente 19 ezer fekvő- és 400 ezer járóbeteget lát el.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: