Újabb rekordév a turizmusban

Igazolódtak a várakozások, a turizmus újabb rekordévet zárt 2015-ben – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett adatait kommentálva.
A miniszter kiemelte, a vendégek száma jelentősen, 10 millió 350 ezerre nőtt, soha ennyi látogató Magyarországon nem volt. A vendégéjszakák száma 25,7 millióra emelkedett, így a turizmus szálláshelyei rekordbevételt, 368 milliárd forintot értek el tavaly.
Az elmúlt évben az 1,2 millió SZÉP-kártyára a munkáltatók 90,5 milliárd forintot töltöttek fel, ami 20 százalékkal több az előző évinél. Varga Mihály örömteli folyamatnak nevezte, hogy a munkáltatók egyre inkább érzik: a munkavállalók megtartásának eszköze a béremelésen túl a plusz juttatás.
A miniszter hangsúlyozta, a következő években a turizmus növekedése tartós maradhat.
A részletekről szólva Varga Mihály kifejtette, kedvező, hogy nemcsak Budapesten, hanem az ország valamennyi régiójában nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma.
Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a turizmus részaránya a bruttó hazai termékben (GDP) már meghaladja a 9 százalékot, míg néhány évvel ezelőtt még 7 százalék volt ez az arány.
A kormány ebben az évben 8,5 milliárd forintot biztosít turisztikai marketingre – közölte.
A turizmus átalakításáról kormányzati és szakmai egyeztetések folynak, a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza a döntéseket – mondta Varga Mihály.
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményében kiemelték: a nemzetközi kereslet kilengéseit az évek óta kiegyensúlyozottan bővülő belföldi turizmus segíti kiegyenlíteni. Ebben a SZÉP-kártya sikere mellett a magyar családok anyagi helyzetét javító kormányzati intézkedéseknek, például a csökkenő szja kulcsnak, a rezsicsökkentésnek és a családi adókedvezménynek is jelentős szerepük van.
A szaktárca turizmusra vonatkozó előzetes célkitűzése az volt, hogy a vendégek száma 2015-ben elérje a 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a szálláshelyek bevételei pedig a 360 milliárd forintot. A KSH által közzétett adatok alapján kijelenthető, e hármas célt a turizmus 2015-ben túl is teljesítette – áll a közleményben.

2016. február 10.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: