Üzemanyag-felhasználás két verzióban

Nem egyeztek a tankolásokról párhuzamosan vezetett nyilvántartások egy fuvarozónál, akit a jövedékiadó-visszaigénylései miatt ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az elektronikusan rögzített adatok árulták el a szabálytalanságot.

A NAV munkatársai a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának nyilvántartását ellenőrizték a visszaigényelt adó kiutalása előtt egy nemzetközi fuvarozócégnél. Ehhez a benzinkutakon, és a fuvarozó saját üzemanyagtöltő állomásán történt tankolások adatait vizsgálták.

A cég saját töltőállomása forgalmáról elektronikus nyilvántartást vezetett, ami egy kontrollingszoftverrel értékelte az üzemanyag felhasználását, ezért az adatok vizsgálatába bevonták a szoftvert üzemeltető céget is. Mint kiderült, a rendszámok, időpontok és mennyiségek nem egyeztek azzal a nyilvántartással, ami alapján visszaigényelték a jövedéki adót.

A fuvarozó elfogadható magyarázattal nem tudott szolgálni, és a szabálytalanság miatt az elmúlt három év bevallásait utólag, önellenőrzéssel módosította. Az új bevallásokban már a valós adatok szerepeltek, így a cégnek végül 4,6 millió forintot kellett visszafizetnie az állami költségvetésbe.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: