Víz alatti- és vulkánposta a bungee jumping szülőhazájában

Kevesen tudják honnan származik a bungee jumping, hol található a világ egyetlen víz alatti postája, és a szintén egyedi vulkánposta, a legkönnyebb vulkán, a legnagyobb koralltenger… és még sorolhatnánk, illetve soroljuk is cikkünkben a különlegességeket. Eláruljuk, a kevéssé ismert kis ország Vanuatu, a melyet már kétszer választották a „világ legboldogabb országának”.

 Vanuatu egy szigetország a Csendes-óceán délnyugati részén, Ausztráliától északkeletre, Kínától mintegy 12 000 kilométerre található. Még nincs közvetlen járata, így a közeli Ausztráliából, vagy a Fidzsi-szigetekről érhető el. Az ország összesen 83 nagy és kis szigetből áll, amelyek közül 68 lakott. A világ azon kevés eredeti ökológiai szigeteinek egyike, amelyen alig 282 ezer ember él.

A kis ország a természet leggazdagabb ajándékaival rendelkezik! Gazdag turisztikai erőforrások és gyönyörű táj található itt! Világhírű búvárüdülőhely és híres vulkán megfigyelőhely. Azt lehet mondani, hogy fele tengervíz, fele láng. Ráadásul innen ered a bungee jumping is. A sziget őslakos kultúrája is nagyon jellegzetes!

Blue Coral Sea, a búvárkodás szerelmeseinek üdülőhelye. Vanuatu egyik csodája, hogy itt található a világ legnagyobb koralltengere. Ebben a koralltengerben több mint 300 féle korall és 450 féle hal található, így furcsa tájat alkotva. A Korall-tenger vize nagyon átlátszó, a víz sötétkék, és elég átlátszónak és tisztának tűnik. A legfontosabb, hogy itt nincs modern ipari szennyezés! Sok turista azért jön ide, hogy megnézze ezt a kék csodát.

A szigeteken és zátonyokon való úszás, halakkal és teknősökkel való játék mellett a legkülönlegesebb, hogy itt van a világ egyetlen víz alatti postája! Nem tévedés, Port Vila, Vanuatu fővárosának strandja közelében a víz alatt van a posta, amely 3 méter magas, mindössze 2 méter átmérőjű és úgy néz ki, mint egy hatalmas konzerv. Természetesen, mellette áll egy levélszekrény is, amely szintén extrém látványosság. Összességében, a világon egyedülálló, víz alatti búvárlevelezési élményt nyújt.

Több kérdés is felvetődik ilyenkor a működéssel kapcsolatban. Mivel víz alatti postáról van szó, a személyzetnek is kell egy teljes búvárfelszerelés, ami nem egyszerű. A Vanuatu Post 4 alkalmazottja felelős a világ minden tájáról érkező turisták kiszolgálásáért. A víz alatti posta legalább napi egy órát tart nyitva. Mivel a posta a víz alatt van, kérdés, honnan tudhatják a turisták, hogy nyitva van-e? Amikor zászlót látunk lebegni a vízen, az azt jelenti, hogy a posta nyitva van. Ilyenkor postai küldeményeket és bélyegzőket kaphatunk, miközben színes és engedelmes tengeri halak úszkálnak körülöttünk. Az itt feladott képeslap valóban átutazik az óceánon.

A Korall-tenger és a víz alatti posta mellett Vanuatuban található a világ egyik legjobb hajóroncsos búvár kalandhelye is… A Coolidge elnök roncsa a tengerparthoz való közelsége miatt a világ egyik legjobban megközelíthető hajóroncsa.

A President Coolidge eredetileg egy nagy személyszállító hajó volt, amelyet a második világháború idején katonai szállítóhajóvá rekviráltak személyzet és különféle felszerelések szállítására. 1942. október 26-án egy aknától elsüllyedt. Abban az időben a hajó több mint ötezer amerikai katonát, valamint nagy mennyiségű fegyvert és felszerelést szállított. Bár a legtöbb amerikai katona megszökött és partra szállt, személyes holmijukat és fegyvereiket a fedélzeten hagyták.

Ez a hatalmas hajó gyorsan a korallok és halak paradicsoma lett. Murénák, tengeri teknősök, barrakudák, oroszlánhalak és sok sziklás hal telepedett meg itt. A hobbisták szent helye, a látogatóknak legalább tíz alkalommal kell idelátogatni, hogy bejárhassák a teljes hajótestet, megcsodálják a fegyvereket, ágyúkat, katonai terepjárókat és a katonák személyes tárgyait. A fodrászatban lévő fodrászszék még mindig meglehetősen jó állapotban van. A legérdekesebb az egyszarvún lovagló hölgy porcelán domborműve.

Vanuatu nemcsak óceáni csodákat kínál, hanem jól védett trópusi esőerdőket is rejt magában, végtelen síkságokat, csodálatos hegyeket és folyókat, bájos fehér homokos strandokat és aktív vulkánokat, amelyeket testközelből meg lehet nézni. A Vanuatu-szigetek a vulkáni szeizmikus zónában találhatók. Még mindig 9 aktív vulkán van. Ide tartozik a világ egyik legaktívabb vulkánja, a Yasur.

Bár a Yasur vulkán aktív, különlegessége, hogy a kitörő láva nagy része egyenesen fel és le mozog, így ritkán tör ki átlósan, mint más vulkánok, ezért „világ legkönnyebb vulkánjának” nevezik. Sok turista felmászik a vulkán tetejére, hogy lássa a folyamatos lávakitörést a kráterből.

A vanuatuiak nagyon szeretnek postát létesíteni, így a víz alatti posta mellett egy vonzóbb és nehezebben elérhető, a világon egyedülálló „vulkánpostát” is kialakítottak. Ez a vulkán postahivatal a kráter szélére épült, így a levelek küldésekor nem csak a vulkánkitörést láthatjuk, hanem érezhetjük a teljes felület folyamatos remegését, és időnként robbanásokat hallani, ami igazán izgalmas.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a bungee jumping extrém sportja is Vanuatuból származik!

Vanuatu központi részén, a Pünkösd-szigeten egyfajta felnőtté válási szertartás zajlik a helyi őslakosok körében. 20-30 méter magas tornyot építettek, fatönkökkel, szőlővel összekötve. A nagykorúság ünnepségén részt vevő fiatalok kötelet kötöttek a lábukra, a másik végét pedig a toronyhoz kötötték. A fejjel lefelé ugrás azt jelképezi, hogy elérték az érettséget, és imádkoznak a törzs békéjéért és aratásáért.

Amikor egy földrajztudós érkezett a Pünkösd-szigetre és látta a rituálét, beleírta az úti jegyzetébe, ami ötletet adott a bungee jumping extrém sporthoz, amely próbára teszi az emberi bátorságot. Azóta elterjedt a világban.

A vanuatui őslakos melanézek, akik egyedi természeti adottságokra támaszkodnak, primitív és egyszerű életet élnek, egyesek tréfásan azt mondják: viselek egy ruhadarabot, eszek egy fát, és egy fészerben lakom.

Bár valóban nagyon egyszerű és primitív, boldogságukat ebből a leghétköznapibb elégedettségből fakad. Az egész ország ökológiáját, természetét és humán tudományait nem károsította a modern gazdasági fejlődés, megőrizték a legtisztább és legtermészetesebb állapotot. Vanuatut kétszer választották a „világ legboldogabb országának”, és a híres „Lonely Planet” utazási magazin a tíz legjobb úti cél közé ajánlotta.

Az itteni boldogság és szabadság végzetesen vonzza a nyüzsgő metropoliszban élő modern embereket! Olyan, mint a világtól elzárt paradicsom. Nincs elzáródás, nincs füttyszó, nincs sürgetés. Az itt élőknek nincs harcuk a világgal, a világ legboldogabb és legszabadabb embereinek nevezik őket! Nem csoda, hogy a szigetország a világ egyik legboldogabb országaként ismert.

Forrás: daydaynews.cc/

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: