Bíróságtörténeti kiállítás nyílt a Fővárosi Ítélőtábla újraszületésének 20. évfordulója alkalmából

A Fővárosi Ítélőtábla újraalakulásának 20. évfordulója, az ennek kapcsán szervezett bíróságtörténeti kiállítás, valamint a sajtóhelyreigazítási perek gyakorlata is téma volt a már hagyományosnak számító Médiaklub-programban a Fekete Sas utcai székház Werbőczy-termében.

Az eseményen Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Egriné Dr. Salamon Emma, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese, és Dr. Kovács Helga, a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának tanácselnöke tartott előadást. „Több, mint ötven évet kellett várni, hogy a rendszerváltás utáni igazságügyi reform keretében ismét létrejöjjön az ítélőtáblák rendszere” – emelte ki Dr. Ribai Csilla, elnök. Mint fogalmazott, az ítélőtáblák fél évszázados kényszerszünet után alakultak újra, de a működésük egészen 1723-ig nyúlik vissza. Az ítélőtáblák jelenleg az elsőfokon hozott határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket bírálják el és harmadfokon ítélkeznek olyan büntetőügyekben, amelyekben másodfokon a törvényszékek jártak el. A katonai tanácsok által elsőfokon elintézett ügyekben a Fővárosi Ítélőtábla az egész országra kiterjedő, kizárólagos hatáskörrel rendelkezik, mint ahogy iparjogvédelmi és közigazgatási ügyekben is.

Egriné Dr. Salamon Emma, elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla és Budapest Főváros Levéltára között 2019-ben megkötött együttműködési megállapodás keretében megkezdődtek az ítélőtábla történetét feltáró kutatások. A kutatásoknak köszönhetően vált lehetővé számos bíróságtörténeti emlék megismerése és bemutatása a Fővárosi Ítélőtábla születésének 300. és újraszületésének 20. évfordulója alkalmából megrendezett bíróságtörténeti kiállításon. A kiállítás anyagából többek között kiemelte a Károlyi-per és a Matuska-per ítéleteit. További érdekességként említette a 22 halálos áldozatot követelő biatorbágyi merényletet. Az ügyben indult nyomozást és az évekig tartó tárgyalássorozatot a korabeli közvélemény széles rétege kísérte figyelemmel.

Dr. Kovács Helga, tanácselnök a sajtó-helyreigazítási perek aktuális kérdéseiről tartott előadást. A megértést segítő eseti döntéseken keresztül mutatta be az ítélkezési gyakorlat legújabb tendenciáit.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: