Kétszáz NAV-os, kétszáz helyszín, kétszáz ellenőrzés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az utóbbi évek legnagyobb volumenű akciójával folytatta a vendéglátóhelyek ellenőrzését. Kétszáz NAV-os belvárosi éttermekben, kávézókban és kocsmákban töltötte a szombatját, nem öncélúan. Volt olyan exkluzív étterem, ahol nemhogy online pénztárgép nem volt, de még nyugtát sem kaptak a vendégek.

A NAV szombaton az utóbbi évek legnagyobb szabású, összehangolt ellenőrzésével folytatta a vendéglátóhelyek vizsgálatát. A főváros frekventált helyszíneire koncentráló akcióra az ország valamennyi régiójából érkeztek ellenőrök. A kétszáz revizor és pénzügyőr kora délutántól hajnalig mintegy kétszáz éttermet, kávézót, kocsmát és fagylaltozót ellenőrzött, s elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy betartják-e a bevételek bizonylatolására és az online pénztárgépekre vonatkozó előírásokat a kiválasztott helyeken.
Voltak ugyan olyan vállalkozások, amelyek adózási fegyelme láthatóan javult az augusztus elején kezdődött fokozott ellenőrzések hatására, a vendéglátóhelyek több mint harmada azonban még mindig sok szabálytalanságot követ el. A revízió eredményeként két étterem és egy kávézó bezárása várható, mivel rövid időn belül kétszer is kiderült, hogy bevételeiket eltitkolják.
Különösen kirívó volt egy külföldi érdekeltségű, exkluzív étterem esete, amelyben a frekventált helyszín és az igen magas árak ellenére nemhogy online pénztárgépet nem használtak, de még nyugtát sem adtak a revizoroknak, sőt a pénzügyőrök jövedéki szabálysértést is megállapítottak ugyanazon a helyszínen.
A nap mérlege szerint az ellenőrzések 35 százalékában valamilyen jogsértést állapítottak meg a NAV munkatársai és ezek 40 százaléka még mindig abból eredt, hogy a vendéglátóhelyek vagy egyáltalán nem adtak nyugtát, vagy formai, tartalmi hiányosságok miatt a kibocsátott bizonylat nem volt szabályos.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek:

Vélemény, hozzászólás?