Az új KRESZ által mintegy 5 ezer jogosítványt vettek el lengyelországban

A lakott területen előírt sebességkorlát túllépése miatt 4885 jogosítványt vett el tulajdonosától a lengyel rendőrség az utóbbi három hónap során a májusban módosított KRESZ alapján – közölte a lengyel országos rendőrkapitányság sajtóosztálya.
A május 18-án érvénybe lépett módosítás szerint a rendőrség 3 hónapra bevonhatja azon vezetők jogosítványát, akik a lakott területen az óránkénti 50 kilométert is meghaladó mértékben lépik túl a megengedett sebességhatárt. Lengyelországban a lakott területen legfeljebb óránkénti 50 kilométerrel szabad közlekedni. Így az a vezető, aki óránként 100 kilométeres sebességgel vagy ennél is többel száguld lakott területen, legalább negyedévre elbúcsúzhat jogosítványától, amelyet ott a helyszínen elvesznek tőle. Emellett azoknak a gépjárművezetőknek a jogosítványa is azonnal elvehető, akik a megengedettnél több személyt szállítanak.
Az úti ellenőrzés során ily módon elvett jogosítványokat az okmányt kiállító önkormányzathoz továbbítja a rendőrség. Első esetben 3 hónapra vonják be a gépjárművezetői engedélyt. Amennyiben valaki jogosítvány nélkül vezet, már 6 hónapra lesz kénytelen az okmányt nélkülözni. Következő ilyen jellegű kihágáskor a jogosítványt érvénytelenítik, újabb KRESZ-vizsgát kell tenni.
A jogosítvány külföldiektől is elvehető. A rendőrség az ilyen esetben 72 órára szóló ideiglenes vezetői engedélyt állít ki, és a gépjárművezető származási országában az engedélyeket kiállító szervhez továbbítja a lefoglalt okmányt.
Az új közlekedésrendészeti előírásokat a lengyel Helsinki Bizottság alkotmányellenesnek minősítette, többek között azért, mert ugyanazon tett miatt kétszeresen, a vezetéstől való eltiltás mellett pénzbírsággal is büntetik a gyorshajtókat. A Helsinki Bizottság azt is kifogásolja, hogy a jogosítványt az ellenőrzést végző közlekedési rendőr saját hatáskörében veheti el.

2015. július 17.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: